Suudi Arabistan"da 2005 yılından beri Krallık görevini yürüten 87 yaşındaki Abdullah Bin Abdulaziz, “damar tıkanıklığı ve disk kayması” diye açıklanan hastalığının tedavisi için ABD"ye gitti. Felç geçirdiği iddia edilen Abdullah"ın yerine 85 yaşındaki kardeşi Prens Sultan apar topar Fas"tan getirildi.

Lükse düşkünlüğü ile bilinen Kral Fahd"ın ölümünün ardından Suudi Arabistan"da yönetimi devralan ve özellikle George W. Bush"un başkanlığı döneminde ABD ile çok yakın ilişkiler kuran Kral Abdullah yolun sonuna geldi. Yaklaşık 20 gündür ortalıkta görülmeyen 87 yaşındaki Kral, düşmesi sonucu oluşan disk kayması ve damar tıkanlıklığı problemine ülkesinde çözüm bulunamayınca dün ABD"ye uçtu. Abdullah"ın tekerlekli sandalyede çekilmiş bir fotoğrafı Suudi yönetimi tarafından basına verilip, “Merak etmeyin tedaviden sonra görevinin başına dönecek” dense de batılı istihbarat kaynaklarına göre kral felç geçirdi ve beyninin zarar görmüş olmasından endişe edildiği için Amerika"ya gitti.

Dün ajanslara “flaş gelişme” olarak yansıyan bir haber de akılları karıştırdı. AP, Reuters gibi ajanslar Abdullah"tan sonra taht sırası kendisinde olan Veliaht Prens Sultan"ın 12 haftadır bulunduğu Fas"tan ülkesine döndüğünü duyurdu. Kraliyetten yapılan açıklamada bunun rutin bir uygulama olduğu belirtildi. Ancak 85 yaşındaki Sultan"ın da kanser hastası olduğu biliniyor. 2006 yılında Abdullah"ın aldığı karar uyarınca Suudi krallığında tahta geçecek kişi ülkenin kurucu lideri Abdülaziz"in doğrudan akrabası olan erkeklerin gizli oylamasıyla seçilecek. Sultan"ın ardından da tahta Abdullah"ın kardeşi Prens Nayef"in (76) seçilmesi bekleniyor. Nayef, şu an İçişleri Bakanlığı görevini yürütüyor.

Başkomutanlık oğluna geçti

Abdullah hastalık sürecinde yetkilerini yavaş yavaş devretti. Önce kabineye başkanlık etme yetkisi vekalaten Prens Nayef"e geçti. Ardından ülkede kraliyetin korumasından sorumlu olan ve S.Arabistan"ın düzenli ordusundan daha güçlü olan Ulusal Muhafızlar"ın başkomutanlığı görevini oğluna devretti. Bu gelişmeler iktidar değişikliğinin sinyalleri olarak yorumlanıyor.

20 yıldır savunma bakanlığı yapıyor

Prens Sultan, Abdullah"ın üvey kardeşi. 20 yıldan bu yana Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı görevini yürütüyor. 2006"da çıkan gizli oylama yasası onun için geçerli değil. Sultan"ın Abdullah"tan sonra Kral olmasına aynı tarihte karar verilmişti. - vatan