Bu bildiğimiz Irak ya da Afganistan'daki savaşlara benzemiyor. Farklı bir savaş... Ve can kaybı önlenemiyor. Meksika'da uyuşturucuyla ilgili şiddet olaylarında geçen yıl 6 bin 290, yıl başından bu yana da binden fazla kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

Associated Press ajansına demeç veren Meksika Başsavcısı Eduardo Medina Mora, geçen yılki şiddet olaylarının önceki yıla göre iki kat arttığını belirtti. Geçen yıl 6 bin 290 kişinin öldüğünü kaydeden mora, bu yılın ilk sekiz haftasında ölenlerin sayısının ise bini aştığını bildirdi.

Başsavcı Mora, ölenlerin yüzde 90'ının uyuşturucu kaçakçısı zanlılar, geri kalanların önemli bir bölümünü asker ve polisin oluşturduğunu anlattı. İki ateş arasında kalarak hayatını kaybeden masum vatandaşların oranının ise toplam can kaybı arasında yüzde 4 civarında bulunduğu belirtildi.

Medina Mora, geçen yıl can kaybı sayısında artışın, uyuşturucu çetelerinin gücünü değil, bu çetelerin eridiğini gösterdiğini söyledi.
Meksika'nın uyuşturucuyla mücadele için son iki yılda 6,5 milyar dolar harcadığını belirten Mora, ancak uyuşturucu çetelerinin elde ettiği yıllık 10 milyar doların gerisinde olduklarını, mücadeleye devam etmekten başka şansları olmadığını ifade etti.

Uyuşturucu savaşında "tepe noktasına" yaklaştıklarını bildiren Başsavcı, yine de vatandaşların kendilerini huzura kavuştuklarını hissedinceye kadar hükümetin başarılı sayılmayacağını kaydetti.

CALDERON'DAN MÜCADELEYİ KAZANMA VAADİ

Bu arada, Meksika Devlet Başkanı Felipe Calderon, 2012'de görev süresi dolmadan önce dünyanın bu en güçlü uyuşturucu çetelerine karşı verdikleri savaşı kazanacağını savunarak, ABD'nin bu bölgedeki savaşın kaybedileceği endişelerine karşı çıktı.

Calderon, uyuşturucuyla mücadelede Meksika'nın başarısız bir devlet olduğunun söylenemeyeceğini ifade etti.

ABD'nin yeni Başkanı Barack Obama'nın bölgedeki ilişkileri geliştireceğinden emin olduğu görüşünü dile getiren Calderon, nisan ayındaki Amerika zirvesi sırasında Obama'nın bölgeye yapacağı ilk gezisi hakkında Latin Amerika liderlerinin yüksek beklentiler içinde olduğunu kaydetti.

HÜRRİYET