Ülkede şimdi “Asıl biz bir bardak suda fırtına mı kopardık?” sorusu tartışılıyor.
 
ABD, geçen haftayı “Dev bir kasırga bu kez New York’u mu vuracak? Katrina felaketi yeniden mi yaşanacak?” sorularına yanıt aramakla geçirdi. New York City çevresindeki havaalanlarında bütün uçuşlar iptal edildi ya da ertelendi.
 
Şehir dışındaki New Yorklular geri döndüklerinde evlerinin yerinde olmayacağı paniğine kapıldı.
 
Ancak kasırganın etkisi beklendiği gibi olmadı. Sadece sağanak yağmur getirdi. Korkulanın olmaması, medyanın olacakları abarttığı ve yaşanan paniğin gereksiz olduğu yorumlarına neden oldu.
 
 
“GEREKSİZ PANİK YARATILDI”
Özellikle, internetteki çeşitli platformlarda ve sosyal paylaşım sitelerinde kasırgayla ilgili abartılı yorumlar yapıldığı ve halkın gereksiz yere endişelendirildiği ifade ediliyor.
 
Time dergisi televizyon eleştirmeni James Poniewozik'in blogunda belirttiği gibi, televizyon haberlerinde görülen uçan şemsiyelerin “çatılar uçtu” ya da ayak bileği seviyesindeki su birikintilerinin “sel suları” olarak tanımlanması eleştiri topluyor.
 
Poniewozik, New Jersey sahillerine vuran büyük dalgaların görüntülerinin arka arkaya defalarca yayınlandığını ve günlük hayatına devam eden insanlarla korku röportajları yapıldığına da dikkat çekti.
 
Dahası yazar, kasırgayla ilgili haberlerde, Doğu Yakası’ndaki şehirlere aşırı vurgu yapılmasının, asıl zarar gören kırsal bölgelerin göz ardı edilmesine neden olduğunun da altını çizdi.
 
 
YA OLSAYDI?
Ancak medya ve hükümetin, sonunda ne olacağı bilinmeyen kasırga tehlikesi karşısında aşırı tedbirli davranmasını haklı bulanlar da var.
 
Sonuçta Irene’in ülkenin çeşitli yerlerinde can kayıplarına yol açtığı düşünüldüğünde, halkın yaşanabilecek tehlikeyi göz ardı etmemesi adına böyle bir yayın yapılması gerektiği ifade ediliyor.
 
Poniewozik ise şehirlerin boşaltılmasından ya da yardım organizasyonlarından sorumlu yerel yönetimlerin böyle tedbirli bir tavır sergilenmesinin doğru olduğunu ancak medyanın sırf daha fazla ilgi çekmek adına seçmece yayınlarla panik yaratmasının hatalı bir tavır olduğunu belirtti.
 
NEW YORK VE KUZEY CAROLINA "AFET BÖLGESİ" OLDU
Medyada bu tartışmalar sürerken ABD Başkanı Barack Obama, Irene Kasırgası’nın yol açtığı seller nedeniyle Kuzey Carolina ve New York eyaletlerini "afet bölgesi" ilan etti. Böylece bu eyaletler federal yardımlardan yararlanabilecek.
 
Irene yüzünden tarihinin en kötü sel felaketlerinden birini yaşayan Vermont ise afet bölgesine dahil edilmedi.