ANKARA - 2008 yılı TÜBİTAK Ödülleri dün Çankaya Köşkü"nde düzenlenen törenle sahiplerine verildi. Ödül törenine Cumhurbaşkanı"nın eşi Hayrünnisa Gül de katıldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül konuşmasında yurtdışındaki Türk bilim adamlarına dikkat çekerek, şöyle dedi:

“Türkiye dışında özellikle ABD ve Avrupa"da binlerce belki de onbinlerce doktoralı Türk bilim adamı var. Binlerce Türk bilim adamı, erkeğiyle kadınıyla bu ülkelerde büyükçalışmaları yapıp, büyük katkıları o ülkelere verirken, biz bir yolunu bulup, onlar oradayken bile onların bütün birikimlerini Türkiye"ye aktarabilmeliyiz. Öyle bir network oluşturmalı ki en iyiüniversitelerinde öğretmeye, araştırmaya devam ederken bir şekilde de Türkiye ile irtibat kurmalı ve tecrübelerini Türkiye"ye aktarabilmeliler.”

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül"ün atadığı TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Nüket Yetiş ise yaptığı konuşmada, Gül"e övgüler yağdırdı: “Abdullah Gül, Atatürk"ten sonra bilim ve teknolojiye en çok önem veren Cumhurbaşkanımızdır.”

Yolsuzluk araştırması

Yolsuzluk araştırmalarıyla sosyal alanda ilk TÜBİTAK Bilim Ödülü"nü ise Prof. Dr. Mehmet Baç aldı. Prof. Baç, sosyal olguları matematiksel modellerle çözümlemeye çalıştığını ifade ederek, yolsuzlukla mücadelenin vazgeçilmezi unsurunun da etkin denetim olduğunu söyledi.