Nişanlısı Onur Eryaşar, deprem sırasında Van'daki üssünde görevdeydi. 60 km ötedeki Erciş'e giden Onur teğmen, önce nişanlısının yemek yediği restoranı buldu, sonra adını haykırmaya başladı. Enkaz altından gelen sesleri duyduğunda arama kurtarma ekiplerini yardıma çağırdı.
 
Ankara Büyükşehir Belediyesi itfaiyesi, 14 kişilik personeli ve 3 K-9 köpeğiyle çalışmalara başladı. Onur teğmen de sabah 05.00'e kadar taşı ve toprağı tırnaklarıyla kazıdı. 
18 saatlik mücadelenin sonunda hem nişanlısı hem de arkadaşları sağ olarak kurtarıldı. Gözleri dolan Onur teğmen 'İstediğim tek şey onun yaşaması' diyebildi.
 
Önce saatine baktı
Halime Kozak, Zeynep Pekin, Hanife Kaya ve Merve Doru, ilk görev yerleri Erciş'te dört öğretmendi. Arkadaşlarının taşınması için yardıma gelen Zeynep Tekin ve Hanife Kaya depreme işte bu evde yakalandı. Arama kurtarma ekipleri çalışmaya başladığında dehşeti çoktan haber alan Hanife Kaya'nın eşi Yasin Kaya da oradaydı. Moral olsun diye selam gönderdi kurtarma ekipleriyle. 'Burada beklediğimi söyleyin. Moral olur' dedi. Öyle de oldu. Yıkımdan 24 saat sonra Hanife Kaya ve Mere Doru enkazdan sağ olarak çıkartıldı. Yasin Kaya, eşinin elini tuttuğunda hala şoktaydı. 'Umudum gerçek oldu' diyebilde yalnızca.
 
Alo polis imdat yardımına yetişti
- Siirt'ten üniversite okumak için Van'a gelen 4 kız arkadaş depremin acısını en ağır yaşayanlardandı. 6 yıldır hiç ayrılmayan 4 kafadardan Tuğba Işıktaş, depreme işyerinde yakalandı. 3 arkadaşı ise onun kadar şanslı değildi. Deprem sırasında evde bulunan arkadaşlar binlerce ton enkazın altında kaldı. Arama kurtarma ekiplerinin çabaları sonucu Gülcan Epaklı (19) ve Emine Bozan (20) yaralı olarak kurtarıldı. Ancak 19 yaşındaki Mahire Bal tüm aramalara rağmen bulunamadı. 
- Candaşlar Sokak'taki beton yığınları altında 20 yaşındaki Emrullah Toprak'ın olduğu bilgisi gelince yardım ekipleri çalışma başlattı. 8 saatlik çabaların ardından Toprak sağ olarak kurtarıldı. 
- Felaketin ilk günü bir babanın haykırışı yürekleri dağlamıştı. 'Eşim ve 4 aylık bebeğim içeride' diyerek gözyaşlarına boğulan baba, acı haberle bir kez daha yıkıldı. Enkaz altından çıkarılan iki ceset, eşi ve bebeğine aitti. Ölüm haberini alan baba sinir krizleri geçirdi.
- Polis imdat hattı 155'i arayan depremzedelerden Yalçın Akay, yerini tarif etti. Polisin durumu ilettiği sivil savunma ekipleri Akay'ı arayarak yerini tam olarak tespit etti. Akay da yaşama dönen şanslılardan biri oldu.
 
İki arkadaş el ele veda ettiler hayata
- YYÜ Üniversitesi Erciş Meslek Yüksekokulu öğrencileri Vehbi Taşar ile arkadaşı Ömer Beyter'in cesetleri el ele bulundu. Çocukluk arkadaşı olan Taşar ile Beyter, Şırnak'ta yan yana toprağa verildi.
- Enkazdan yaralı kurtarılan Patnos Milli Eğitim Şube Müdürü Mustafa Yardımcı, hastaneye götürülürken kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. 
- İdris Yavuz, arkadaşlarının ısrarıyla hayatında ilk kez gitti kırahathanede yakalandı depreme. 4 katlı bina üzerlerine çöktü. Sadece İdris Yavuz sağ çıkarılabildi: 'Etrafımda en az 30 kişi vardı. Masanın altına girdiğimi hatırlıyorum. Amcamı telefonla aradım. Enkazdan beni çıkardı. Ancak diğerleri içerde.'  
- Pınar Kolçak ise depremden 5 dakika ile kurtuldu: Misafirlerim vardı. İkram için alışverişe çıktım. Bakkala yürürken deprem oldu. Onlar içeride ben dışarıda kaldım. Eşimin cesedi çıkarıldı. Çocuğum ve misafirlerim enkaz altında.