Santral çevresindeki 600 kişinin kurtulma şansı artık yok. Radyoaktif maddeler 240 kilometre ötedeki başkente bile ulaştı. Uzmanlara göre Çernobil felaketi sadece 1 adım ötede... Canlarını kurtarmak isteyen Japonlar güney kentlere kaçıyor.

Japonya"da deprem ve tsunaminin arkasından gelen nükleer felaket paniği her geçen gün daha da büyüyor. Depremin merkez üssü Sendai kenti yakınlarındaki Fukuşima Santrali"ndeki soğutma sistemlerinin arızalanması nedeniyle 1, 2 ve 3 no"lu reaktörlerde gerçekleşen 3 patlamanın ardından dün de 4 no"lu reaktörde yangın çıktı. 5 ve 6 no"lu reaktörlerde ise ısı artışı kaydedildiği açıklandı.

4"üncü reaktördeki yangın dünyanın yüreğini ağzına getirdi ve Japonlar arasında büyük paniğe sebep oldu, çünkü yangının çıktığı yer atık yakıt havuzuydu ve havuzun için radyoaktif maddelerle doluydu. Yangının ardından tüm bu radyoaktif maddeler çıkan dumanla birlikte havaya karıştı. Durum böyle olunca ülkede büyük bir panik başladı.

7 dakikada 1 yıllık doz

Santralin çevresinde 30 kilometre yarıçaplı alanda radyasyon seviyesinin normalin 400 katına çıktığı açıklandı. Bu bölgede sokağa çıkan bir kişinin 1 yılda alacağı radyasyonu tam 7 dakikada aldığı, 75 dakika boyunca havaya tenefüs etmesi durumunda ise kanserin kaçınılmaz hale geldiği belirtildi. Kâbus bununla da bitmedi. Santrale 240 kilometre uzaktaki başkent Tokyo"da yapılan ölçümlerde normalin 10 katı radyasyon tespit edilince başbakan ulusa sesleniş konuşması yapmak için ekranlarda belirdi.

Erime başladı

Başbakan Naoto Kan, tüm dünyanın dört gözle izlediği konuşmasında radyoaktif sızıntıyı doğruladı. 1, 2 ve 3 no"lu reaktörlerde de nükleer erimenin gerçekleşmeye başlamış olabileceğini belirtti. Sızıntının insan sağlığını olumsuz etkileyebilecek düzeyde olduğunu söyledikten sonra halka “sakin olun” çağrısı yaptı. Ancak Fransa"daki Nükleer Güvenlik İdaresi (ASN) akşam saatlerinde durumun sanılandan çok daha kötü olduğunu açıkladı. ASN Başkanı Andre-Claud Lacoste, Fukuşima 1 nükleer santralindeki iki numaralı reaktörün durumunun değerlendirilmesinden sonra, kazanın 1 ile 7 arasındaki Uluslararası Nükleer ve Radyolojik Durum Ölçeği"ne göre 6 olduğunu belirtti.

Binlercesi terk ediyor

Lacoste, Japonya"daki kazanın, 5 seviyesindeki ABD"nin Three Mile Island santralinde yaşanan sızıntı yoğunluğu düzeyine ulaştığını, 7 seviyesindeki Çernobil"e varmadığını söyledi. Yapılan bu açıklama düne kadar sükunetlerini koruyan Japonlar arasında alarma sebep oldu. Binlerce aile, kanser riski nedeniyle Tokyo"yu terk ederek güneydeki diğer kentlere gitmek için yollara düştü.

İyot karaborsada 540 dolara çıktı

Japonya"daki nükleer sızıntı yüzünden alarma geçen Asya ülkeleri, radyasyona karşı önlem almak için panik halinde eczanelere akın etti. Hong Kong"da radyasyon tedavisinde kullanılan iyot hapları tükendi. İyot haplarının internette 500 dolara kadar çıktığı belirtildi. Açık artırma sitesinde normalda 4 dolara satılan 14 kapsüllü bir kutu iyot 540 dolara alıcı buldu.

NÜKLEER PANİK

Japon yetkililer, 7"den 70"e bölgedeki onbinlerce insanı tarayarak, radyasyona maruz kalanları karantinaya alıyor.

1760 TON

Fukuşima santralinde 4 reaktör bulunuyor. Elektrik üretimi için santralde kullanılan ve halen reaktörlerde bulunan radyoaktif yakıtın miktarı ise 1760 ton. Bunun tamamının yanarak ya da toprağa karışarak doğaya salınması durumunda etkileri onlarca yıl sürecek bir çevre felaketine yol açacak...

İstanbul"dan 4 kişi incelemeye gitti

Japonya"da meydana gelen depremin ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı İsmail Hakkı Turunç başkanlığında, İtfaiye Daire Başkanı Ali Karahan, Acil Yardım Müdürü Tuncay Bulut ve Basın Koordinatörü Cengiz Öztürk"ten oluşan 4 kişilik ekip, dün Tokyo"ya hareket etti. Başkan Kadir Topbaş"ın talimatıyla giden ekip yetkililerle görüşüp incelemelerde bulunacak.

Havadan su atacaklar

Japonya"daki nükleer santral uzmanları, Fukuşima nükleer santralindeki aşırı ısınan, kullanılmış yakıt depolama havuzuna havadan helikopterlerle su sıkılması için ABD ve Japon ordusundan yardım istenebileceğini söylediler. Tokyo Elektrik şirketi, havuzdan doğrudan radyasyon yayılması riskine karşı helikopter kullanabileceklerini, havadan müdahalenin daha etkili olabileceğini bildirdi.