Daha önce inşaatlarda hazır beton kullanımı zorunlu hala getirilen ve daha sonra sıcaklardan betonların çatlamaması için yaz aylarında 09.00-17.00 saatleri arasında beton dökmenin yasaklandığı Aydın"da şimdide binalar deprem riski açısından sınıflandırılacak.
Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, konu hakkında Bayındırlık ve İskan Müdürlüğüne hazırlattığı raporda bugüne kadar Aydın"da depremi en az hasarla atlatabilmek için yapılan çalışmaları kamuoyuna açıkladı. 2000 yılından bu yana deprem konusunda ciddi adımların atıldığı gözlenen raporda resmi daire binalarının deprem riski konusunda halen denetlemelerinin sürdüğü ve güçlendirme gereken binalarda gerekli çalışmaların yürütüldüğü açıklandı.
Konu hakkında açıklamalarda bulunan Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, 2000 yılından beri alınan deprem tedbirleri hakkında bilgi verdi. Aydın"ın birinci derece deprem bölgesi olduğunu dikkat çeken Vali Coş, “Bugün itibariyle ülkemizde meydana gelen en büyük depremlerden biri olan Marmara Depreminin üzerinden 10 yıl geçti. İlimizde bu tarihten sonra inşa edilecek olan binaların depreme dayanıklı olması için; 2000 yılında ilimiz hudutları içirisinde yapılacak olan binalarda hazır beton kullanılması zorunluluğu getirilmiştir. 2001 yılından itibaren 4708 sayılı Yapı Denetim Kanunu kapsamında 19 pilot ilden biri olarak önemli aşamalar kaydedilmiştir. Valilik, belediye, bayındırlık, inşaat mühendisleri ve inşaatçılar odasıyla ortaklaşa düzenlenen eğitim semineriyle Aydın"daki inşaat ustası ve kalfalar yürürlükteki deprem yönetmelikleri hakkında bilgilendirilmişlerdir. İlimizin sıcak iklim bölgesinde yer alması dolayısıyla sıcak havalarda dökülen betonların ilgili yönetmelik, standart ve şartnamelerdeki kalitenin sağlanabilmesi amacıyla 2008 yılından itibaren ilimiz sınırları içerisinde 1 Haziran 15 Eylül tarihleri arasında 09:00 ile 17:00 saatleri arasında kesinlikle beton dökülmesine izin verilmemektedir” dedi.
2001 yılından buyana inşa edilen binaların depreme dayanıklılık tedbirlerine göre yapıldığını fakat 2001 yılından önce yapılan binaların durumunun ne halde olduğu bilinmediğini dikkat çeken Vali Hüseyin Avni Coş, yapı ruhsatı verme yetkisine sahip kurumları göreve davet ederek, 2001 yılından önce yapılan binaların depreme dayanıklılık yönünden incelenmesini istedi. Aydın"ın deprem konusunda riskli bir bölgede bulunduğu unutulmaması gereken bir gerçek olduğunu dile getiren Vali Coş, “Aydın"daki yapılan yarısından fazlası 2001 yılından önce inşa edilmiş durumdadır. Bu nedenle yapı ruhsatı verme yetkisine sahip belediyeler, özel idare ve organize sanayi bölgeleri yetki ve sorumluluk sınırları dahilinde meslek odaları ve diğer sivil toplum kuruluşları ve diyalog içerisinde 2001 yılı öncesinde yapılan özel binaların deprem dayanımı yönünden incelenmesi konusunda gerekli çalışmaları bir an önce yapmaları, mevcut binaların deprem riski açısından sınıflandırılmaları hususunda bilgilerinize ve gereğini rica ederim” şeklinde konuştu.