ÇALIŞMALAR 2005 YILINDA BAŞLADI
Texas A&M Üniversitesi Sualtı Arkeoloji Enstitüsü INA"nın Türk, Amerikalı ve Avrupalı arkeologları Kızılburun Batığı"nın kalıntılarını 2005 yılında araştırmaya başladılar. Antik çağda Akdeniz"de amphora taşırken batmış olan pek çok gemiden farklı olarak, Kızılburun gemisinin ana kargosunu yarı işlenmiş sekiz adet anıtsal mermer sütun tamburu ve Dor üslubunda bir sütun başlığı oluşturmaktaydı. Bu dokuz parça bir araya getirilebilseydi yaklaşık 10 metre yüksekliğinde bir anıtsal sütun oluşacaktı. Gemide, bu anıtsal parçaların yanı sıra, antik çağda mezar taşı olarak kullanılan steller, mermer sunu kapları, mermer levhalar, kaptanın ve mürettebatın kutsanıp korunması amacıyla kullanılmış olabilecek pişmiş toprak hermes heykelciği, kurşun çipa, derinlik ölçmek için kullanılan iskandil ağırlığı, çeşitli amphoralar ve pişmiş toprak kaplar gibi buluntular da ele geçti. Tüm bu buluntular geminin M.Ö I.yy"ın ilk üç çeyreğinde batmış olduğunu gösteriyordu.

ESERLER SERGİLENECEK
Kızılburun Batığı kazı çalışmalarında ele geçen eserlerin tamamı Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi"nde korunmaya alındı. Bu müzede, ayrıca, Uluburun Bronz Çağ Batığı (M.Ö 1300"ler), Tektaş Burnu Klasik Çağ Batığı (M.Ö 425), Yassıada Bizans Batığı (M.S 625) ve Serçe Limanı Cam Batığı"na (M.Ö 1025) ait eserler sergileniyor. Kızılburun batığından çıkarılan eserler ise Bodrum Arkeoloji Müzesi Laboratuarlarında temizlendikten sonra sergilenmek üzere Çeşme Kalesi"ne gönderilecek.
INA"nın sualtı arkeolojik kazılarında kullandığı Virazon ve Millawanda araştırma gemileri, iki araştırma arasında, soluklanmak için Setur Kuşadası Marina"ya demirledi. Marina Müdürü Çağlar Altuntaş ve Kuşadası Rehberler Derneği KURED Başkanı Ali Karapınar"a gemileri gezdiren Arkeolog Kaptan Feyyaz Subay INA"nın çalışmaları hakkında bilgi verdi. Subay ve Karapınar, kış aylarında, turist rehberlerinin eğitimine yönelik olarak Bodrum"daki INA laboratuarlarında ve Sualtı Arkeoloji Müzesi"nde bir workshop düzenlenmesine karar verdiler.