Tüm Türkiye’yi derinden yaralayan aile içi şiddetin önüne geçmek amacıyla İçişleri Bakanlığı Merkez Koruma Komisyonu harekete geçti. Bu yılki toplantısını geçtiğimiz günlerde yapan Komisyon, aile içi şiddet mağduru olan 1500 kadınla birlikte bir kocaya da resmi koruma uygulanmasına karar verdi.
İlk erkek mağdur Samsunlu

Türkiye’deki şiddet mağduru kadınların başvurusunu değerlendiren Komisyon, Samsun Valiliği’nden bir koca için gelen bir talebi de olumlu değerlendirdi. Karısından gördüğü şiddet nedeniyle koruma talebinde bulunan, adı açıklanmayan kocaya, koruma tahsisi yapılmasına karar verildi. Karar, Samsun Valiliği’ne gönderildi. Valiliğe söz konusu kocaya istediği zaman koruma yapılmasını sağlayan “çağrı koruma” uygulaması yapılması talimatı verildi. Bu kararla ilk kez karısından şiddet gördüğü için bir kocaya koruma tahsisi yapıldı.

Kararlar valiliklere ulaştı

Kurul, bu yılki çalışmaları çerçevesinde şiddet mağduru olduğu gerekçesiyle koruma talebinde bulunan yaklaşık bin 500 kadına da çağrı tipi koruma verilmesini kararlaştırdı. Kurulun bu yöndeki kararları, ilgili illerin valiliklerine gönderildi. Daha önce yerel mülki idare amirlikleri, savcılıklar ve mahkemelerin talepleri doğrultusunda koruma tahsisi yapılan kadınlara kurul kararları sonrasında bakanlık kararıyla koruma tahsis edilmiş oldu.