Balanlı, savcılık ifadesinde, Bilvanis Çiftliği'ne ilişkin uçaklarla yapılan taarruz planları kararının 2003 Milli Güvenlik Kurulu toplantısında alındığını ileri sürdü. Bilgin Balanlı bu emre kaynak olarak ise eski bir Hava Kuvvetleri Komutanı'nı gösterdi.
 
Balyoz darbe planıyla ilgili 2. iddianamede Türkiye tarihinde bir ilke sahne olurken, ilk defa bir muvazzaf orgeneralin 'darbeye teşebbüs' suçlamasıyla 20 yıl hapsi istendi. 10 Ağır Ceza Mahkemesi iddianameyi kabul etmesinin ardından hazırladığı tensip zaptı avukatlara dağıtıldı.
 
Balanlı, 30 Mayıs'taki savcılık ifadesinde Bilvanis Çiftliği ile ilgili çarpıcı bir bilgi verdi.
 
İddianameye yansıyan ifadelerde Balanlı, Eskişehir'de 2006 Ağustos ayında göreve başladığını söyledi. Bilvanis çiftliği haberleri ardından, 2003 yılında Milli Güvenlik Kurulu'nda (MGK) bulunan emekli bir hava kuvvetleri komutanı ile konuştuğunu söyleyen Balanlı "Bana görev yaptığı süre içinde MGK'da Bilvanis çiftliği ile ilgili görüşme yapıldığını, bu görüşme sonrası Hava Kuvvetlerine talimat verildiğini ve Hava Kuvvetleri Komutanlığından istihbarat çalışmalarına yardımcı olmasının istendiğini ifade etti. Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından havadan keşif yapılarak fotoğraflarının çekilmesi istenmiş ve 2003 yılından sonra bu çiftliğin Hava Kuvvetlerinin Eskişehir'deki ilgili birimleri tarafından keşif amaçlı uçuşlar yapılmış ve bununla ilgili Hava Kuvvetlerine rapor verildiğini, 2008 veya 2009 yılında önüme gelen bilgi notu içerin rapordan öğrendim" dedi.
 
O KOMUTAN FIRTINA
 
Balanlı'nın ifadelerine göre 2003 yılında MGK'da yer alan dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İbrahim Fırtına. Fırtına, 27 Ağustos 2003 tarihinde Hava Kuvvetleri Komutanlığına atandı ve 30 Ağustos 2005'te emekli oldu. Fırtına'nın adı dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek'in Darbe Günlükleri ile planlarında da geçmişti. Fırtına, 5 Aralık 2009'da Ergenekon soruşturması kapsamında darbe teşebbüsü iddiaları ile ilgili 'şüpheli' olarak ifade verdi ve Balyoz darbe planın hava kuvvetleri yöneticisi olduğu gerekçesiyle 12 Şubat 2011 den beri de tutuklu bulunuyor.
 
BİLİRKİŞİ: DELİLLERE EKLEME YOK
 
Eskişehir'de emekli Albay Hakan Büyük'ün evinde 21 Şubat'ta yapılan aramada çok sayıda dijital belge ele geçirilmişti. Bu dijital veriler içinde yer alan 'Dosyalarım' isimli klasör içerisinde 'Ankara, Belgelerim, Bilvanis Çiftliği, DZKK'dan gelenler, İhtimalat, Seçim' isimli 5 farklı klasörün yer aldığını tespit eden uzmanlar şifreli belgeleri çeşitli işlemlere tabi tutarak açmayı başardı. Mahkeme kararına ilişkin yapılan incelemeler sonucunda belgeler içerisinde daha önceden elde edilememiş yeni deliller oldukları tespitinde bulunuldu. Ayrıca iddianamede Eskişehir'de ele geçirelen yeni dökümanlarla ilgili yapılan bilirkişi incelemesinde de dökümanların bunduğu dijital depolama aygıtları incelendiği ve ele geçirilen delillere hiçbir ekleme yapılmadığı belirtiliyor.
 
ISLAK İMZALI BELGE BİLVANİS
 
'Bilvanis Çiftliği' isimli klasör içerisinde 2003 yılından itibaren çiftliğinin kurulmaya başlaması ile birlikte hakkında detaylı çalışmaların yapıldığını belgeleyecek nitelikte görüntüler ve ıslak imzalı resmi yazışmaların yer aldığı tespit edildi. Bilgin Balanlı adına imzaya açılmış Nisan 2007 tarihli bir belgede, çiftliğin mevcut detaylı hava fotoğraflarının incelenmesi ve emir verildiğinde havadan yere taarruzlar icra etmek üzere ayrıntılı hedef analiz çalışması yapılacağının bildirildiği vurgulandı. Çiftlik ile ilgili yürütülen faaliyetler kapsamında 1'inci Hava Kuvveti Komutanlığı ile İl Jandarma komutanlığının müşterek faaliyetlerinin olduğu belirtilerek çiftlik çalışanları, yetiştirilen ürünler, çiftliğe gelen giden araçların plakaları ve şahıslar hakkında bilgilerin toplandığı, Nakşibendi Tarikatı Adıyaman Menzil Grubu ile ilgili bilgilerin yer aldığı, çiftlikle ilgili havadan keşif yapılamasına dair keşif mesajlarının yer aldığı istihbarat raporlarının bulunduğu iddianamede belirtiliyor.
 
AK Parti'YE OY VERENLERİ GÖREVDEN UZAKLAŞTIRIN
 
Gölcük Donanma Komutanlığında yapılan aramada elde edilen dijitaller içerisinde İstihbarat Binbaşı Kemalettin Yakar adına imzaya açılmış seçim sonuçları ile ilgili değerlendirmeleri içerir yazıya da dikkat çekildi. Seçim sonuçlarının analiz edildiği belge kapsamında hazırlanan Sadi Ünsal adına imzaya açılmış Bilgi Notu isimli belgede "Askeri personel ve ailelerinin elektronik posta adreslerine maksatlı (AK Parti lehinde ve ideolojik) elektronik postalar gönderilerek, gösterdikleri reaksiyonların belirlenmesinin, AK Parti'ye oy verdikleri tespit edilen askeri personelin "Şüpheli" kategorisine alınarak, takip ve kontrol edilmesinin, Bu kapsamda, "Sakıncalı" ve "Şüpheli" kategorilerinde bulunan personelin kritik görev yerlerinde çalıştırılmamalarının ve atama planlamalarında bu durumun dikkate alınmasının uygun olacağı değerlendirilmektedir" şeklinde ibarelerin bulunduğu anlatıldı.
 
'Boşboğaz Çetin Doğan'
 
İddianamede, Ergenekon soruşturması kapsamında 2009 yılında teknik takibe takılan emekli askerler Çevik Bir ve Erol Özkasnak arasındaki telefon konuşması da yer aldı. İddianamede Bir ile Özkasnak'ın, Balyoz davasının tutuklu sanığı emekli Orgeneral Çetin Doğan'dan 'boşboğaz' diye bahsettiği belirtildi. İddianamede, "Çetin Doğan'a ait planlamaların şahsın boşboğaz olması dolayısıyla herkes tarafından duyulduğunun bu açık kaynak bilgisinde yer almasına paralel olarak Çevik Bir ve Erol Özkasnak arasında geçen bir konuşmada da benzer hususların dile getirilmesi dikkat çekici ve birbiri ile örtüşür niteliktedir" değerlendirilmesi yapıldı.
 
Askeri bilirkişi: Hükümeti devirme planı
 
İddianamede Balyoz belgeleriyle ilgili bilirkişi raporlarındaki ifadelere de yer verildi. 1. Ordu askeri savcılığının görevlendirdiği bilirkişi olan Ahmet Erdoğan'ın hazırladığı 22 Şubat 2010 tarihli raporda yer alan bazı ifadelere ise iddianamede kalın yazılarda dikkat çekildi. Raporda "Balyoz Sıkıyönetim K.lığı tarafından hazırlandığı anlaşılan "Balyoz Güvenlik Harekat Planı"nın ise sıkıyönetim uygulama esaslarının ötesinde tedbirleri ve faaliyetleri içeren bir plan olduğu ve hükümeti devirip devlet idaresine el koymayı öngören bir plan olduğu" denildi.
 
Tümgeneral Karataş hastaneye kaldırıldı
 
Balyoz Planı soruşturmasında İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nce hakkında yakalama kararı verilen 8 sanık arasında bulunan Diyarbakır'daki 2. Hava Kuvvet Komutan Yardımcısı Tümgeneral Karataş, rahatsızlanınca Diyarbakır Asker Hastanesinde tedavi altına alındı.
 
8 komutana yakalama emri
 
2. Balyoz soruşturmasında mahkeme, savcılık tarafından ifadesi alındıktan sonra serbest bırakılan Korgeneral Turgut Atman, Tümgeneral Nedim Güngör Kurubaş, Tümgeneral Bülent Kocababuç, Tümgeneral Beyazıt Karataş, Tümamiral Ahmet Sinan Ertuğrul, Tuğgeneral Mehmet Eldem, Tuğgeneral Mustafa Erhan Pamuk, Albay Mehmet Örgen hakkında da yakalama kararı çıkardı.
 
AA