Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir'i yazılım sektörünün merkezi haline getirmek istediklerini, bu kapsamda Urla'da ''Bilişim ve Ar-Ge Şehri'' kurulacağını belirtti.

Bakan Yıldırım, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de yazılım ve hizmet sektörü büyüklüğünün 2 milyar dolara ulaştığını, yazılım firmalarının 2005 yılında 20 milyon doların altında gerçekleşen ihracatının bilişim sektörüne yapılan yatırımlar ve teşvikler sayesinde 2011'de 455 milyon doların üzerine çıktığını ifade etti.

Bu rakamın 2012 yılı sonunda 500 milyon doları geçmesini beklediklerini kaydeden Yıldırım, yazılım üretimi yapan firmaların yüzde 46'sının İstanbul'da, yüzde 20'sinin Ankara'da bulunduğunu, İzmir'in yüzde 11'lik oranla üçüncü sırada yer aldığını ifade etti.

Yıldırım, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
''Yaptığımız yatırımlarla İzmir'i Türkiye'nin yazılım merkezi yapacağız. İzmir için açıklanan 35 projenin önemli bir kısmını bilişim sektörüne yönelik projeler oluşturuyor. 35 proje içerisinde yer alan ve İzmir'i geleceğe taşıyacak projelerden biri Bilişim ve Ar-Ge Merkezi'dir. Bilişim, iletişim ve diğer teknolojiler alanlarında yeni teknolojiler geliştiren firmaların teşviklerle güçlendirilmesi amacıyla Urla'da Bilişim ve Ar-Ge Şehri kuracağız. Şehirde ortak araştırma laboratuvarları ve enstitülerin yanı sıra özel sektör için Ar-Ge tesisleri, KOBİ'ler için teknoloji geliştirme merkezleri ve girişimciler için de kuluçka merkezleri kurulacak. Proje ile Urla'da yer alan Teknopark Kampüsü tam donanımlı bir yaşam ve iş kompleksi olarak düzenlenecek.''

İzmir'i bilişimin merkezi haline getirme hedefi kapsamındaki çalışmaların neticelerinin alınmaya başladığını, sektörün önde gelen firmalarının İzmir'de yatırımlar yapmaya başladığını ifade eden Yıldırım, bu alandaki birçok sosyal sorumluluk projesine İzmir'den başlandığına dikkati çekti.

Hem kamu hem de özel sektör yatırımlarıyla şimdiden ''bilişim cenneti'' olmaya başlayan kentin, ''Bilişim ve Ar-Ge Şehri'' sonrasında yazılımın en fazla üretildiği il haline geleceğini ifade eden Yıldırım, ''Yakın zamanda ülkemizin turizm, denizcilik, tarım, kültür ve eğitim başkenti olan İzmir, bilişimin de başkenti olacak'' dedi.

Bu arada, Bakan Yıldırım, açıklamasında, görme engellilerin kolay ve hızlı bir kullanımla, gitmek istedikleri yerlere sesli komutlarla ulaşmalarında yardımcı olacak ''Gören Göz Cihazı''nın yakın dönemde İzmir'de de dağıtılmaya başlanacağını bildirdi.