Aşırı sıcaklarda klima karşısında serinleyenleri dikkatli olmaları gerektiği konusunda uyaran Kula Sağlık Grup Başkanı Rahşan Erkan,klima akımına maruz kalmanın çeşitli rahatsızlıkları da beraberinde getirdiğini söyledi. Ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesi ve aşırı sıcaklarda uzun süreli tutulan oruçlar nedeniyle klima kullanımının artmasının, boyun, bel ve sırt ağrıları şikayetleriyle doktora taşınanların sayısında artışlara neden olduğunu belirten Rahşan Erkan, “Genel olarak aşırı güneşte kalmak ve terleme sonrası klimalı ortamda bulunmak kas kasılmasına bağlı ağrılar ile ani boyun ya da bel tutulmasına neden oluyor." dedi.

Erkan, şöyle devam etti: "Klimalı ortamda fazla kalmak ve özellikle klimanın direkt olarak üzerimize doğru üflediği ortamlarda da ciddi boyun, sırt ve bel ağrıları oluşabiliyor. Ağrılar, sıcak ortamda terleyen boyun, sırt ve bazen bel bölgesinin, aniden soğukla karşılaşması sonucunda meydana geliyor. Böyle bir durumda, kasta bir kasılma yani spazm oluşuyor. Kas spazmı tek başına ağrılı bir durum. Ama eğer bu spazma, bir boyun fıtığı, kireçlenme, skolyoz adı verilen omurga eğrilikleri ya da fibromiyalji hastalığı eşlik ediyorsa tutulmalar kaçınılmaz oluyor. Ayrıca boyun kaslarında gelişen spazm, gerilim tipi baş ağrısına neden oluyor. Yine hastanın migren tipi baş ağrısı varsa, tekrarlayan boyun spazmı veya tutulması migren ataklarını tetikliyor. Atağın daha uzun, şiddetli geçmesine yol açıyor"
 
Dayanılmaz boyun-baş ağrısı ve boyun tutukluğu, bazen kola yayılan ağrı, uyuşma, sırtta yanma şikayetleri olanların, bu şikayetler kronikleşmeden mutlaka bir hekime başvurmaları ve önlem almaları gerektiğini kaydeden Erkan, “Bu durumdan kaçınmanın en kolay yolu, klimalı ortamlarda dikkatli olmak ve özellikle havanın çok sıcak olduğu zamanlarda mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamaktır.

Eğer çıkmak zorunda kalırsak mutlaka şapka, gözlük yanı sıra daha az terleten pamuklu ve ince giysileri tercih etmeliyiz. Masa başında uzun süreli oturmaktan kaçınmalı, masamızın ve oturduğumuz koltuğun ergonomik olarak uygun olup olmadığı konusunda yardım almalıyız. Monitör, çalışan kişinin tam karşısında ve kol uzunluğu mesafesinde olmalıdır. Ayaklar yerle tam temasta olmalı, otururken bel desteklenmelidir.

Dik oturmaya özen gösterilmelidir. Oturuş pozisyonu sık sık değiştirilmeli. Klima yüzümüze ya da boyun ve sırtımıza direkt gelmemelidir Klimalı ortamlarda ideal ısı 22-23 derece olmalıdır. Arabada olduğumuzda da klimanın direkt olarak yüze ya da boyuna doğru yönlendirilmesi çok sakıncalıdır. Zaten eklem sorunları olan kişilerde de sıcak bazen bu tip hava değişikliklerinden etkilenen ve eklemde bulunan sessiz reseptörleri (algılayıcılar) harekete geçirebilir. Bu durum eklemde ani alevlenme ile giden ağrıları tetikleyebilir. Eklemlerinde iltihap romatizmal sorunları olan kişilerin aşırı sıcakta kalmamaya daha çok özen göstermesi lazım” diye konuştu.