Kuşadalı balıkçılardan Sami Erçek tarafından açık denizde hareketsiz halde bulunan iribaş deniz kaplumbağası, tayfalardan Erdal Demir tarafından tekneye alınıp, üzerinde bir iğne olduğu ve hareketsiz bir şekilde durduğu EKODOSD’a bildirildi.
Telefonla EKODOSD’a ulaşan bilgide bir yarasının olmadığını öğrenilince, balıkçılara kaplumbağanın ağzı aşağı gelecek şekilde kuyruk altına bir destek koymalarını söylendi. Desteği koyduktan sonra ağızdan su geldiğini ve bir süre sonra ayaklarını oynatarak tepki verdiğini söylediler. Daha sonra balıkçılar tarafından limana getirilen ve EKODOSD yetkililerine teslim edilen Caretta caretta üzerinde kontroller yapıldı. Yapılan kontrolde, sol ayak yüzgecinin altına iri bir olta iğnesinin takılı olduğunu tespit edildi.
EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, “ Caretta caretta ‘yı bu tür vakalarda birlikte çalıştığımız veteriner Çağdaş KÜRKLÜ’ye götürdük. İğne çıkarılarak, gerekli tedavisi yapıldı. Çıkarılan iğneyi araştırdığımızda, bir paragat iğnesi olduğunu öğrendik. Olta satıcıları bu tür iğne satmadıklarını, balıkçılarda böyle halkalı iğne kullanmadıklarını söylediler. Caretta caretta ‘nın muhtemelen Yunan adalarından geldiğini düşünüyoruz. 1 gece konuk ettiğimiz kaplumbağanın hareketlerinde iyileşme görünce, Dalyan Caretta caretta Rehabilitasyon merkezinde DKMP Genel Müdürlüğü’nce dağıtılan markalardan taktık. Caretta caretta ‘yı doğal yaşam alanına bırakmak için tekrar denize getirdik. Bilinçlendirme ve bilgilendirmelerin ne kadar önemli olduğu, bu canlının tekrar yaşama kavuşmasıyla bir kez daha anlaşılmış oldu “ dedi.
YARALI ŞAHİN DE KURTARILDI
Bu arada, duyarlı ve bilinçli vatandaşlar sayesinde Caretta Caretta’nın ardından Kuşadası’nda yaralı bir şahin de kurtarıldı. EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, “ Kuşadası Belediyesi Köpek Rehabilitasyon Merkezi’nde çalışan Hüseyin Gülcenoğlu, barınağa giderken yırtıcı bir kuşun yerde çırpındığını görür. Kuşu alarak barınağa götürür. Barınakta bulunan Kuşadası Belediyesi veterineri Erdinç Toy EKODOSD’u arayıp, yırtıcı bir şahinin yaralı olduğunu bildirir. Kuş uzmanımız Yalçın Sak barınağı giderek veteriner Erdinç Toy ile birlikte şahini kontrol ederler. Şahinin iki bacağının simetrik olarak kırıldığını tespit ederler. Gerekli pansumanları yapılan şahinin bacakları sarılıp, antibiyotik verilir. Barınak yakınlarında çiftliklerin çok olması, çiftliklerde de tavuk ve güvercinlerin bulunması yırtıcılar için cazip bir ortam oluşturmaktadır. Zaman zaman çiftlikteki tavuklara da dadanan şahinlerle, tavuk sahipleri arasında bir mücadele olduğu ve istenmeyen görüntülerin oluştuğu bilinmektedir. Yapılan kontrollerde bacaklarda bir saçma izinin bulunmaması silahla vurulmadığını göstermektedir. Ancak her iki ayağın aynı yerden kırılması, muhtemelen bir sopayla vurulduğu izlenimi oluşturmaktadır. Ayakları kırık olan şahin askıya alınarak, bir süre kendi yaşam alanından uzak bir şekilde bakımı yapılacaktır. Gerekli pansumanları yapılarak, iyileştikten sonra tekrar doğal yaşam alanına bırakılacaktır. Biri deniz, diğeri kara ekosistemi için çok önemli olan bu canlıların mutlaka korunmaları gerekir. Bu konuda da bilinç ve duyarlılığın gelişmekte olduğunu görmekteyiz. Sevindirici olan her iki canlı için gösterilen bilinç ve duyarlılığın bu iki hayvanın yaşamasına olanak tanımasıdır” diye konuştu.