Bilim dünyası, bugüne kadar farklı genomları (bir canlının DNA ve RNA'sı dahil tüm genetik bilgisi) bir araya getirerek sadece fare üretebilmişti.

Livescience'ın haberine göre, uzmanlar, en son denemelerinde embriyonik kök hücreleriyle neler yapılabileceğini görmek adına maymunlar üzerinde deney yaptı.

Deneyin başarılı olması, maymun ve insanları içeren memelilere ait kök hücrelerin, farelerde denenen yönteme aynı tepkiyi gösterdiğini ortaya koydu.

Hayali maymunlar, al yanaklı maymun embriyolarından alınan hücrelerin bir araya getirilmesi ve bu embriyoların anne görevi görecek maymuna yerleştirilmesiyle dünyaya geldi.

Bilim insanları, genomları karmaşık maymunların üretilmesinde, gelişim aşamasının henüz başlarındaki, iki veya dört hücreden oluşan embriyoları kullandı. Araştırmacılar, embriyolardaki her hücrenin, yeni bir canlıya dönüşebilme özelliğine sahip olduğunu (totipotent) belirtti.

Oregon Ulusal Memeli Araştırma Merkezi'nden Shoukhrat Mitalipov, "Hücreler asla kaynaşmıyor. Ancak bir arada kalıyor ve birlikte çalışıyorlar. Böylece doku ve organları meydana getiriyorlar" dedi.

Taşıyıcı anne maymuna nakledilen totipotent hücreler, genomları karmaşık maymunlar haline geldi. Mitalipov, "Bu yöntemle bilimde önümüze çıkacak fırsatlar inanılmaz" yorumunu yaptı.