Dünyada ilk kez 2008 yılında Yunanistan’da Girit’te yapılan uluslararası kongre, Türkiye’de ilk defa Yeni Yüzyıl Üniversitesi tarafından Kuşadası Belediyesi’nin katkılarıyla düzenleniyor.
Kuşadası İmbat Otel’de 18 Eylül tarihine kadar sürecek olan kongreye ev sahipliği yapan Yeni Yüzyıl Üniversitesi birçok yerli ve yabancı katılımcıyı Anadolu topraklarında bir araya getiriyor. Arkeolojide Biyomedikal Bilimler ve Yöntemler konulu kongrenin düzenleme komitesi başkanı Yeni Yüzyıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ersi Abacı Kalfaoğlu, “Günümüz teknolojileri sayesinde medeniyetler beşiği Anadolu’da kurulan uygarlıkları incelemek, tanıtmak ve yarınlara ışık tutmak hayaliyle Kuşadası’nda düzenlenen kongrede insanlık tarihinin izleri aranacak. Tıp, tıp tarihi, biyoarkeoloji, tıbbi ve moleküler genetik, paleopatoloji, arkeometri, fiziksel antrepoloji ve arkeoloji gibi disiplinlerden gelen katılımcılar; insanların nasıl hastalanıp tedavi edildiklerini, hangi bakterilerin salgın hastalıkları oluşturduğunu, insanların beslenme alışkanlıklarına bağlı diş çürüklerinin hangi dönemde başladığını, göçleri ve akrabalık ilişkilerini tartışacaklar” dedi.
Prof. Dr. Kalfaoğlu, “Ülkemizin önemli arkeolog ve akademisyenlerinin yanısıra ABD’de bulunan Smithsonian Enstitüsü, Almanya’da bulunan Ulm Üniversitesi, İngiltere’de bulunan Cambridge, Birmingham, York, Manchester ve London Üniversiteleri, Yunanistan’da bulunan Girit ve Thesalia Üniversiteleri, Bulgaristan’da bulunan Bilim Akademisi, Gürcistan’da bulunan Tiflis Üniversitesi, İran Tahran Üniversitesi ve Meksika Devlet Üniversitesi’nden katılımcılar üç gün süresince arkeolojik teknolojinin izlerini sürecekler” diye konuştu.