Illinois Üniversitesinden akademisyenlerin 3 bin 146 bilim adamı arasında yaptığı ankete göre, bilim adamlarının büyük bölümü son 200 yıldır yeryüzünde ortalama sıcaklığın arttığına ve insan faaliyetlerinin ısının artmasında önemli bir unsur olduğuna inanıyor.

BİLİM ADAMLARINA 9 SORU SORDULAR

CNN'in haberine göre, araştırmaya katılan bilim adamlarına konuyla ilgili 9 soru soruldu. Bunlardan ikisi, 1800 yılı öncelerine kıyasla yeryüzünde ortalama ısının değişip değişmediği, diğeri de bunda insanoğlunun parmağı olup olmadığıydı.

İKLİM BİLİMCİLER İNSANOĞLUNUN YAPTIĞINA İNANIYOR

Bilim adamlarının yüzde 90 kadarı ilk soru, yüzde 82'si ikinci soruyla mutabık oldukları cevabını verdiler. Küresel ısınmanın nedeni konusunda en büyük görüş birliğinin iklim bilimciler arasında olduğu belirlendi. İklim bilimcilerin yüzde 97'i ısınmadan insanoğlunu sorumlu tuttu.

JEOLOGLAR VE METEOROLOGLAR BAŞKA FİKİRDE

Petrol jeologları ile meteorologların ise bu konuya en çok şüpheyle bakan kesim olduğu ortaya çıktı. Jeologların yüzde 47'si, meteorologların ise yüzde 64'ünün küresel ısınmada insanların rolü bulunduğuna inandığı görüldü.

Illinois Üniversitesi yeryüzü ve çevre bilimleri uzmanı Peter Doran, "Petrol jeologlarının cevabı pek de şaşırtıcı gelmedi, ancak meteorologlarınki çok ilginçti. İnsanlar meteorologların iklimi bildiğini düşünür, ancak bunların çoğu kısa dönemli hava olayları üzerinde çalışır" dedi.

İklim bilimcilerin bu konuda hemen hemen görüş birliği içinde olmasının ise kendisini şaşırtmadığını belirten Doran, "İklim bilimi alanında ne kadar çok bilgi sahibi olursanız, küresel ısınmaya ve insanoğlunun bu ısınmadaki rolüne de o kadar çok inanırsınız" diye konuştu.

HÜRRİYET