Bilgisayar kullanımının yüz ve göz çevresinde kalıcı deformasyon yarattığını belirten Estetik ve Plastik Cerrah Doç. Dr. Tayfun Türkaslan, 10 saatin üzerinde bilgisayar monitörlerinden yayılan ışınlara maruz kalmanın gözaltı ve yüz bölgesinde erken yaşlanmayı tetiklediğini söyledi.
Günümüzde gerek iş, gerekse özel hayatta bilgisayar karşısında çok uzun saatler geçirildiğini belirten Dr. Türkaslan,"Bu sorunun Amerika'daki boyutunu Amerika Estetik ve Plastik Cerrahi Derneği'nin yaptığı son araştırma sonuçları da ortaya koymaktadır. Buna göre bilgisayar teknolojisini yoğun olarak kullanan Amerikalılar, meme ve yağ aldırmadan sonra en çok göz çevresi estetiği yaptırıyorlar" dedi.
EN ÇOK KİMLER RİSK ALTINDA?
Meslekleri yazılım ve internet ile ilgili olan, günde aralıksız 10 saatin üzerinde bilgisayar karşısında zaman geçiren kişilerde, özellikle de kadınlarda risk olduğunu vurgulayan Türkaslan, bilgisayarın cilt üzerindeki etkisini şöyle anlattı:
"Kadınların cildi erkeklere göre daha duyarlı bir yapıya sahip olduğu için dış etkenlere karşı daha reaksiyonel ve hassastır. Yoğun bilgisayar kullanımının, 30 yaşın altında henüz genç bir yüze sahip kadınların göz çevreleri ve yüzlerinde yol açtığı yaşlılık belirtileri, onların 35 yaşında gibi görünmesine neden olabiliyor. Gününün en az yarısını bilgisayar karşısında geçirmek, bazı insanlar için aynı zamanda yoğun çay, kahve ve sigara tüketimini beraberinde getirebiliyor. Bu alışkanlıklar derideki kanlanmayı, dolayısıyle cildin canlılığını ve elastikiyetini olumsuz etkiliyor. Gece bilgisayar kullanımı uyku düzenini de bozuyor.
BİLGİSAYARDAN YANSIYAN IŞIN YÜZÜ NASIL YAŞLANDIRIYOR?
Bilgisayardan yüzümüze iyonlayıcı ışınlar, statik elektrik yükleri, morötesi, kızılötesi ışınlar gibi birçok fiziksel iletiler gelmektedir. Monitörden yayılan ultraviyole gibi zararlı ışınlar ve ısı, yüzümüzdeki hücrelerin DNA'sını olumsuz etkiliyor. Deride ilk önce kuruma başlıyor. Yeteri kadar nemlenemeyen deride bu kez gevşeme ve aşağı doğru düşme ortaya çıkıyor. Burun ve yüz arasında oluklar oluşuyor. Göz altı torbaları belirginleşiyor, göz kapaklarında sarkmalar olabiliyor. Yüz bölgesinin en hassas bölgesi olan göz çevresinde koyu siyahlaşmalar başlıyor, kaş düşmeleri görülebiliyor. Yüzde zamanla güneş lekeleri benzeri lekeler dahi oluşabiliyor. Bilgisayar ekranından kaynaklanan statik elektrik yüklerinin insan derisi üzerinde toplanmasıyla, bilgisayar operatörleri ve kadınlarda akne gibi deri hastalıkları ortaya çıkabiliyor."
NELER YAPILABİLİR?
Aşırı bilgisayar kullanımına bağlı yüz ve alt göz kapaklarındaki çökmelerin genellikle kremlerle geçici olarak giderildiğini belirten Estetik ve Plastik Cerrah Doç. Dr. Tayfun Türkaslan, kremlere rağmen düzelmeyen sorunlarda ise devreye estetik cerrahinin girdiğini söyledi.
Türkaslan, "Estetiğin yanında sağlıklı bir yüze kavuşmak için elmacık, yanak bölgesinden oluşan orta ve alt yüz kısmı yukarı doğru kalıcı olarak kaldırılır. Genel anestezi altında yapılan ve tam sonucu 2 haftada alınan bu cerrahi işlem ile alt göz kapakları da destekli hale getirilir. Yüzdeki yaşlanmayla oluşan ve yorgun bir ifade sergileyen göz altı torbaları da basit ve kısa süren bir operasyonla yok edilir. Gevşeyen ve sarkan üst göz kapakları ağırlık yaparak bilgisayar kullanıcısının görme işlevini olumsuz etkileyebilmektedir. Hastanın 5. günde iyileşebildiği basit bir operasyonla sarkık göz kapakları toparlanmaktadır. Ortaya çıkan diğer erken yaşlılık belirtileri olan kaş düşüklükleri askılama işlemiyle, göz çevresinde ve kaş aralarında oluşan kırışıklıklar ise botoksla çözüme kavuşturulur" diye konuştu. (BRK)

ntvmsnbc