'Balyoz Planı' soruşturması kapsamında Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesine gelerek ifade veren Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı, tutuklama istemiyle sevk edildiği mahkemece tutuklandı. Balanlı, Orgeneral düzeyinde tutuklanan ilk muvazzaf.

"Balyoz" soruşturması kapsamında ifade vermek için İstanbul Adliyesi'ne gelen Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı, ifadesinin tamamlanmasının ardından önce tutuklanması istemiyle mahkemeye sevkedildi, ardından hakkında tutuklama kararı çıktı.

Sabah saatlerinde Beşiktaş'da bulunan İstanbul Adliyesi'ne sivil bir araçla gelen Orgeneral Balanlı, hakim ve savcıların girdiği arka kapıdan binaya girdi. Balyoz soruşturmasıyla ilgili Eskişehir'de ele geçirilen belgelere ilişkin ifade veren Orgeneral Balanlı, Savcı Hüseyin Ayar'a 3 saat ifade verdikten sonra tutuklanması istemiyle mahkemeye sevkedildi.

Balyoz davası devam ederken, polisin Eskişehir’de hava istihbaratçı emekli Albay Hakan Büyük’ün çiftliğinde yaptığı aramada, yeni belgelere ulaşılmıştı. İddiaya göre belgelerde, Adıyaman Menzil Tarikatı’na ait Eskişehir Sivhisar’daki Bilvanis Çiftliği, Org. Balanlı’nın 1’inci Hava Kuvvetleri Komutanlığı yaptığı dönemde, RF-4 keşif uçaklarıyla izlemeye alındı. Ayrıca çiftlikle ilgili karadan da istihbarat çalışmaları sürdürüldü. İrticai faaliyette bulunulduğu ileri sürülen çiftliğe operasyon yapılması için 2007 yılında düğmeye basıldı. Ancak operasyon son anda durduruldu. Belgeler arasında ayrıca “gizli” ve “kişiye özel” ibareli fişleme raporları ele geçirildi.

Başbakan: "Konu yargıda"
Bu arada İstanbul'da seçim çalışmalarını sürdüren Başbakan Erdoğan, gazetecilerin Orgeneral Bilgin Balanlı ile ilgili sorularına "Şu an konu yargıda. Bir şey söyleyemem" diye yanıt verdi.

Tatbikatlar bu yüzden mi iptal edildi?
Balyoz Davası kapsamında yeni ele geçirilen belgeler kapsamında Org. Balanlı ile birlikte Korgeneral Turgut Atman, Tümgeneraller Beyazıt Karataş ve Nedim Güngör Kurutaş, Tuğgeneraller Mehmet Eldem ve Erhan Pamuk, Tümamiral Sinan Ertuğrul ve Kurmay Albay Mehmet Örgen ile ismi öğrenilemeyen üst düzey bir subay ifadeye çağırıldı. İddiaya göre, 7’si general toplam 9 muvazzaf askerin ifadeye çağırılması, Genelkurmay Başkanlığı’nca tepkiyle karşılanarak düzenli olarak yapılan iki ayrı tatbikat "Denizkurdu" ve "Efes" iptal edildi. Ancak Genelkurmay yetkilileri söz konusu iddiaları doğrulamadı.