İstanbul Adli Tıp Kurumu’na getirilerek kesin ölüm sebebinin belirlenmesi amacıyla otopsi yapılan Birben’in cenazesi, işlemlerin tamamlanmasının ardından memleketi Rize’ye gönderildi.

Cenaze işlemleri için Adli Tıp Kurumu’na gelen Çayan Birben’in dayısı Soner Haberal, yeğeninin ölüm nedeninin biber gazı olduğunu söyledi. Polislerin duyarsız davranması ve özverili olmamasından şikayet eden dayı Haberal, “Cahillikten de olabilir. Çok büyük suçlu gibi davranmışlar. Olay yerindeki 5-6 polis bu gençleri tutamayıp biber gazı sıkıyor. Yeğenim özellikle hastayım biber gazı sıkmayın diye yalvarıyor. Bu duruma söylenecek daha hiçbir şey yoktur. Adli Tıp Kurumundayız sonuçları bekliyoruz.” diye konuştu.

Rize Pazar Subaşı Köyü Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Yunus Demir ise, Çayan Birben için ellerinden gelen her şeyi yapmaya çalıştıklarını kaydetti. Kimsenin istemediği bir sonucun yaşandığını aktaran Demir, “Böyle olmasını istemezdik. Bundan sonra olmaması için elimizden geleni yapacağız. Sonuna kadar takipçisi olacağız.” dedi.

Devletin kolluk kuvvetleri herkese biraz daha özverili davranması gerektiğini ifade eden demir, “Çayan Yalova’da çok tanınan ve sevilen bir kişidir. Büyük yalvarışlara rağmen, dinlemeyip biber gazı sıkıp böyle bir sonu hazırladılar. Hepimiz çok üzgünüz. Dün Yalova’daki görevlerimizi yaptık. Cenazemizi aldık Adli Tıp Kurumu’na getirdik. Buradaki işlemler bittikten sonra cenazemizi uçakla Karadeniz’e Rize’ye memleketimize göndereceğiz.” şeklinde konuştu.

Bu arada, Çayan Birben’in Ergenekon davası tutuklu sanığı ve CHP milletvekili Mehmet Haberal’ın akrabası olduğu öğrenildi.