Uzmanlar, orta yaşlarda diyabet, yüksek kan basıncı, obezite ve sigara içmeyle beyin küçülmesinin arasında bağlantı olduğunu ortaya çıkardı.

Neurology Dergisi’nde yayınlanan ve ABD’de gerçekleştirilen, 1948’den bu yana devam eden tıp tarihinde en uzun süreli ve birkaç nesli birden kapsayan en önemli epidemiyolojik çalışması olan ünlü Framingham Kalp Çalışması’na katılan risk faktörleri olan ortalama 54 yaşındaki bin 352 kişinin, 61-67 yaşları arasında beyin yapıları inceleniyor ve bu kişilere bilişsel test yapılıyor.

Los Angeles Times’ın yansıttığı araştırmada, beyin küçülmesinin orta yaşlarda diyabet, yüksek kan basıncı, obezite ve sigara içmeyle bağlantılı olduğuna dikkat çekilerek, araştırmacıların beyinin “yönetici fonksiyonunun” da düştüğünün bulduğu belirtiliyor.

-"ARAŞTIRMA SONUÇLARI ŞAŞIRMADI"-

Araştırmada, sonuçların şaşırtmadığı vurgulanarak, “Çünkü sigara içmek, hipertansiyon, obezite ve diyabet kardiovasküler sisteme zarar verme riskini yükseltiyor” ifadelerine yer veriliyor.
Ayrıca, araştırmanın kardiovasküler sistemdeki zararın bunama ve hatta Alzheimer hastalığı riskiyle bağlantısının olduğunu gösterdiğine işaret edilerek, uzmanların tedavi olarak ve yaşam şeklini değiştirerek risk faktörlerinin değiştirilebileceğini söylediği belirtiliyor.