Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin, "Şuan ortaya çıkan tabloya baktığımızda, seçim beyaz Türklerin adayı ile milletin, halkın adayı arasında geçecek" dedi.

İşler, 3. Uluslararası Öğrenciler Mezuniyet Programının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bir basın mensubunun, CHP ile MHP'nin, cumhurbaşkanı adaylığı için Ekmeleddin İhsanoğlu isminde anlaşmasını nasıl değerlendirdiğini sorması üzerine İşler, seçimde halkın iradesinin belirli olacağını dile getirerek, bu anlamda bir ilkin yaşanacağını söyledi.

CHP ve MHP'nin, kamuoyunu yaklaşık bir aydır  "çatı aday" ile meşgul ettiklerini savunan İşler, "Fakat gelinen noktada anlıyoruz ki bunun bir tiyatro olduğunu görmüş olduk. Pek çok istişareler, görüşmeler yapıldı. Ama yapılan görüşmeler neticesinde varılan bir isim şu an açıklanmış değil" ifadesini kullandı.

Başbakan Yardımcısı İşler, sözlerine şöyle devam etti:

"Seçimi halk doğrudan yapacağı için burada bir siyasetçi profilinin aday gösterilmesinin daha doğru olduğunu düşünüyorum. Ama bunun böyle olmadığını gördük. CHP aslında kendisi aday çıkarabilirdi, baktık ki çıkarmadı. Aynı şekilde MHP de kendi adayını çıkarmadı. Biz AK Parti olarak ilk günden itibaren 'Kendi adayımızı çıkaracağız. Zamanı geldiğinde de adayımızı açıklayacağız' dedik. Biz adayımızın ilk turda büyük bir oy ile inşallah seçimi alacağını görüyoruz. Şu anki tabloda zaten bunu çok net bir şekilde ortaya koymakta."

Aday gösteren siyasi partilere rağmen Ahmet Necdet Sezer'in cumhurbaşkanlığı adaylığı üzerinde bile parti tabanlarında bir konsensüsün sağlanamadığını anımsatan İşler, şimdi ise adayların halkın karşısına geçip politika yapacaklarını ve kendilerini anlatacaklarını belirtti.

Emrullah İşler, şunları kaydetti:

"Dolayısıyla ben daha önce yapmış olduğum açıklamalarda da çatı adayın tutmayacağını söylemiştim. Gerçek anlamda bir çatı aday bulamayacaklarını da ifade etmiştim. Şu anki tablo zaten onu gösteriyor. Biz bu seçimde adayımızı açıkladığımız zaman görülecek ki 'ilk turda büyük bir farkla AK Parti'nin adayı inşallah cumhurbaşkanı olacak' diyorum. Milletin iradesi cumhurbaşkanlığı seçimlerini belirleyecek. Başka iradeler değil, milletin iradesi belirleyici olacaktır. Ama şu an ortaya çıkan tabloya baktığımızda, 'seçim beyaz Türklerin adayı ile milletin, halkın adayı arasında geçecek' diyorum ve milletin iradesinin kesinlikle hakim olacağını ve başarıyla çıkacağını da ifade etmek istiyorum."

 

-"Böcek" soruşturması

 

"Böcek" soruşturmasına ilişkin bir soru üzerine ise İşler, bunun aylardır yazılıp çizildiğini ve yargıya intikal ettiğini anımsatarak, "Dolayısıyla yargı bağımsızdır, kendi işini kendisi yapıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Yargının, zamanı geldiğinde gerekli adımları attığını dile getiren İşler, bu kapsamda dün, bir takım gözaltıların olduğunu hatırlattı.

İşler, "Bunun nereye gideceğini, ne şekil alacağını zaman içerisinde hep birlikte göreceğiz" diye konuştu.