ABD Başkanı Barack Obama, ABD'nin Suriye'ye olası askeri müdahale konusundaki düşüncesinin, bu ülkede kimyasal ya da biyolojik silahların kullanılması halinde değişebileceği uyarısında bulundu.

KİMYASAL SİLAH UYARISI

Beyaz Saray'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Barack Obama, bir gazetecinin, Suriye'de kimyasal silahların emniyet altına alınması için ABD ordusunun devreye sokulması ihtimaline ilişkin bir soru üzerine, ''Bu aşamada askeri müdahale talimatı vermedim ancak kimyasal ve biyolojik silahlar hususunda dile getirdiğiniz nokta çok önemli. Bu sadece Suriye'yi ilgilendiren bir konu değil, İsrail dahil olmak üzere bölgedeki yakın müttefiklerimizi ve bizi de ilgilendiriyor. Kimyasal ya da biyolojik silahların yanlış kişilerin eline düştüğü bir durumla karşı karşıya kalamayız'' dedi.

Beşşar Esed rejimine ve aynı zamanda ''sahadaki diğer oyunculara'', kimyasal silahların ortada dolaştığını ya da kullanıldığını görmenin ABD için bir ''kırmızı çizgi'' olduğunu net olarak vurguladıklarını belirten Obama, ''Böylesi bir durum hesaplarımı ve denklemimi değiştirir'' ifadesini kullandı.

Obama, ''bu derece kırılgan bir durumda'', kimyasal silahların olası kullanımı konusunda tamamen rahat olduğunu söyleyemeyeceğini kaydederek, konuyu çok dikkatle izlediklerini, bir dizi ihtimal planları oluşturduklarını söyledi.

ABD Başkanı Obama, ''Kimyasal silahların hareketliliği ya da kullanımının çok büyük neticelere yol açacağı ve bunun bizim için bir kırmızı çizgi olduğuna dair bölgedeki her bir oyuncuyla net şekilde diyalog halindeyiz'' diye konuştu.