İthalat ve talebin azalmasıyla piyasada oluşan süt bolluğunun ardından beyaz peynir fiyatlarında düşüş yaşandığı bildirildi.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Türkiye'nin beyaz peynir ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayan Konya'nın Ereğli ilçesindeki fabrikalarda, Konya başta olmak üzere Kayseri, Karaman, Aksaray ve Niğde'de üretilen, günlük yaklaşık 700 ton süt işleniyor.

Süt inekçiliğinin yaygın olduğu ilçede üretilen beyaz peynir, yoğurt, tereyağ, kaşar peyniri gibi birçok süt ürünü iç piyasada tüketiliyor. Üretimde aslan payını alan beyaz peynir ise ilçe ekonomisine önemli katkı sağlıyor.

İlçede üretim yapan Akbel Süt A.Ş sahibi Süleyman Akbel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıla göre süt fiyatlarında fazla bir değişiklik olmamasına karşın, beyaz peynir fiyatlarının düşüş eğiliminde olduğunu belirtti.

Piyasadaki süt bolluğu nedeniyle beyaz peynir fiyatlarının düşüşe geçtiğini anlatan Akbel, süt arzının artmasının ise ithalatla ilişkili olduğunu söyledi.

Türkiye'de günlük 130 ton süt üretim yapan çiftlikler bulunduğunu ve sayılarının her geçen gün arttığını bildiren Akbel, ''Hayvan ithalatı ile birlikte önemli kapasitelere sahip onlarca çiftlik açıldı ve süt ineklerinin sayısı artmaya başladı. Et sıkıntısını gidermek için yurt dışından süt inekleri getirildi. Bunlardan hem süt alınabilmesi hem de doğuracakları danalarla et sıkıntısının giderilmesi bekleniyordu. Süt verimi yüksek bu hayvanlar kısa sürede piyasada süt arzının yükselmesine neden oldu'' dedi.

Süt arzının yükselmesiyle beyaz peynir başta olmak üzere diğer süt ürünlerinde de bolluk yaşandığını ifade eden Akbel, beklenen talebin oluşmamasıyla stoğu büyüyen işletmelerin, stokları eritmek için indirime gitmeye başladığını kaydetti.

-YÜZDE 15 DÜŞÜŞ-

Beyaz peynir fiyatlarında geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 15 düşüş olduğunu söyleyen Akbel, 18 kilogramlık tenekelerde satılan kültürlü beyaz peynirin 70-100 lira, klasik beyaz peynirin ise 160-170 liradan satıldığını belirtti. Akbel, kaliteli kaşar peynirinin kilosunun 12-13 lira olduğunu dile getirerek, tüketicileri kilosu 6-7 liradan satılan merdiven altı üretim olan kaşar peynirlerini almamaları konusunda uyardı.

Akbel, mevcut durumun devam etmesi durumunda beyaz peynirdeki fiyat düşüşünün devam edeceğini sözlerine ekledi.

İlçede faaliyet gösteren Torunoğulları Süt A.Ş. Genel Müdürü Rahmi Torun da süt tozu, tereyağ ve beyaz peynir hammaddesi ithalatı yapıldığını, bu durumun da iç piyasada süt bolluğuna yol açtığını anlattı.

Süt bolluğunun beyaz peynir üretimini de artırdığını da dile getiren Torun, ilçedeki bazı fabrikaların büyüyen beyaz peynir stoklarını eritmek için indirime gittiğini söyledi.

Torun, Türkiye'de karasal iklimde hayvancılık yapılmasının süt maliyetlerini arttırdığına dikkati çekerek, ''Örneğin Konya'da yeşil alan az olduğu için daha çok fabrikasyon ve hazır yemlerle hayvancılık yapılıyor. Bunlar da sütün maliyetini artıyor. Avrupa'da ise