Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçılar Birliği (BESD-BİR) Genel Sekreteri Yüce Canoler, 2008'in, kanatlı sektörünün tamamen zararla kapattığı bir yıl olduğunu söyledi.

Maliyetlerdeki hızlı artış ve buna karşılık piyasada maliyetlerin altında oluşan satış fiyatlarının, zararın esas nedeni olduğunu belirten Canoler, satış fiyatlarının maliyetlerin altında oluşmasının, 2007 Kasım ayından bu yana devam ettiğine dikkati çekti.

Canoler, her yıl kasım-ocak döneminde beyaz ete olan talepte düşüş yaşandığını, bahar aylarında artan talebe bağlı fiyatlarda toparlanma gözlendiğini kaydederek, ''Fakat bu yıl hiç beklenmedik şekilde KKKA, toplumda panik yarattı, risk alanlarının dışında dahi çoğu insan pikniğe çıkmamaya gayret etti, piknik sırasında tüketilen piliç eti, tüketilmedi, bu da satışlarımızı büyük ölçüde olumsuz etkiledi'' diye konuştu.

'BU KADAR KÖTÜ OLMAMIŞTI'

Maliyetlerde önemli yeri olan soya fasulyesi ve küspe fiyatlarının, son 1,5 yılda yüzde 100'ün üzerinde arttığına işaret eden Canoler, şöyle devam etti:

''Soyayı Meksika, Brezilya gibi uzak ülkelerden ithal ediyoruz. Yakıt fiyatlarındaki artışla navlun fiyatları da yüzde 100'ün üzerinde arttı. Enerji fiyatlarındaki artış da maliyetleri doğrudan etkiledi. Tüm bu olumsuz gelişmelere karşın maliyetlerdeki artış, fiyatlara yansıtılamadı. Fiyatlar, hep maliyetlerin altında kaldı. Yıl boyunca sadece nisanda 1, Ramazan'da da 2 haftalık süre boyunca maliyetleri karşılayan fiyatlarla satış yapabildik. Kuş gribinin en etkili olduğu 2006'da bile, sektörün durumu bu kadar kötü olmamıştı.''

Canoler, şu anda kilosu 3 YTL'ye mal ettikleri pilicin, kesimhaneden ambalajlı çıkış fiyatının 2,5 YTL olduğunu kaydederek, ''Kiloda 50 YKr zararına satış yapıyoruz. İnsanlar 'Beyaz et pahalı' diyemezler fakat gerçek, olması gereken satış fiyatlarına çıktığımızda da isyan edecekler'' dedi.

'EN ZAYIF ZAMANIMIZDA KRİZE YAKALANDIK'

Yüce Canoler, finansal krizin, tüm dünyayı etkisi altına aldığını belirterek, ''Sektördeki firmalar, yılı büyük zararla kapattı. Hiçbirinin yılı karla kapatması mümkün değil. 2009'da da fazla iyimser olamıyoruz. En zayıf zamanımızda krize yakalandık'' diye konuştu.

Rekabet Kurulunun, ''piliç eti pazarında fiyat birlikteliği ile fiyatların yükseltilmesine ve arzın kısılmasına yönelik eylemler içinde bulunma'' iddiasıyla BESD-BİR ve 25 beyaz et üreticisi firma hakkında soruşturma açtığını hatırlatan Canoler, şunları söyledi:

''Önümüzü görmek amacıyla bu yıla yönelik ülkesel durumu gösteren projeksiyon yapmıştık fakat Rekabet Kurulu, bunu yapmakla bizi pazarı kontrol etmekle suçladı. Tavukçuluk sektöründe rekabetin en acımasızı yaşandığı için herkes de bildiğini yaptı. Sözümüze itibar etseydiler, yılı büyük zararla kapattığımız acı sonla karşılaşmazdık. Bu yıl, Rekabet Kuruluna iyi niyetli olduğumuzu göstermek için projeksiyon çalışması da yapmayacağız.''

Canoler, tüm olumsuzluklara rağmen büyük üretici firmaların direnmeye devam ettiğini dile getirerek, finansal kriz nedeniyle bankaların kredilerini çağırması durumunda ise birçok firmanın sonunun geleceği uyarısında bulundu.

GAZETEPORT