Söke Ziraat Odası Başkanı Muhsin Örnek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gerek dünya piyasalarındaki hareketlilik, gerekse iç piyasalardaki yaşanılan canlılık nedeniyle sezona umutlu giren ve bu sezon borçlarını ödeme hesaplarını yapan pamuk üreticisinin hayallerini yağmurun engellediğini söyledi.

Makineli hasadın yapıldığı Söke Ovası'nda yüzde 60 hasada ulaşıldığı günlerde ardı ardına gelen yağmurlu havaların beyaz altında hasatta bir aylık rötar yaşanmasına neden olduğunu öne süren Örnek, yağmur nedeniyle zarar gören tarlalardaki pamuğun beneklendiğini, kalite ve verim kayıplarının yaşandığını kaydetti.

Yağmurdan zarar gören üreticilerin maddi zararlarını karşılanmasında yasal boşluk bulunduğuna dikkati çeken Örnek, Söke Ziraat Odası olarak bu zararın telafi edilmesi için çalışma başlattıklarını bildirdi.

Örnek, şöyle konuştu:

''Yağmur nedeniyle yaşanılan zararın Tarım Sigortalar Havuzu (TARSİM) kapsamına alınması için çalışmalar başlattık. Çiftçinin zararının karşılanması için büyük doğal afet olması gerekmez. Metrekareye 30 kilo ve üzeri düşen yağışın TARSİM kapsamına alınmasını istiyoruz. Tarım sektörü, dünya nüfusu açısından taşıdığı kritik önemin yanı sıra ekonomik, sosyal, siyasal, teknolojik ve kişisel risklerden yüksek düzeyde etkileniyor. Bu sektör son derece hassas bir faaliyet sahası olarak kendine özgü bir yapıya sahip.

Bu açıdan bakıldığında, tarımın insanlığın beslenmesindeki fonksiyonunu etkili bir şekilde yerine getirmesi, tarımsal üretimi tehdit eden risklerin yönetimiyle doğrudan ilişkili olduğu bir gerçek. Pamuk üretimi de bu risk kapsamında. 2007 yılında ovamızda yaşanılan kuraklığın faturasını bu gün bile ödemeye devam etmekteyiz. Son bir ay içerisinde ovamıza düşen yağmur üreticimizin hesaplarını alt üst etti. Hasat günü gelen pamuklarımız için hala tarlaya inemiyoruz. Maddi olarak zarara uğrayan üreticimizin eli kolu bağlı. Bu nedenle Tarım Sigortalar Havuzuna yağmurdan etkilenen çiftçilerimizin de dahil edilmesi gerektiğini düşünüyoruz.''