Uluslararası Kölecilikle Mücadele Örgütü (Anti Slavery International) BBC'ye, 63 yaşındaki sanığın, bir kadını "beşinci eş" diye tanımlanan uygulamayla köle olarak tutmaktan suçlu bulunduğunu aktardı.

Nijer'de uygulanan şeri kurallara göre erkeklerin dört eş alması meşru sayılıyor.Ülkede yaygın "beşinci eş" uygulaması ise, köle anneden doğan kadınların zengin Tuareg erkeklere satılması anlamına geliyor.

Varlıklı bir Tuareg erkek açısından "beşinci eş", bir eşin sahip olduğu hiçbir hakka sahip olmadığı gibi "sahibinin" malı sayılıyor.

"Beşinci eş" tanımına rağmen bu kadınlarla nikah kıyılmıyor, genellikle ömür boyu cinsel istismara uğruyor ve çalışmaya zorlanıyorlar.

CEZA İNDİRİMİ ALDI

Dava konusu olan olayda sanık pişmanlık belirttiği ve kadınla evlenerek ilişkiye yasal statü kazandırmayı kabul ettiği için ceza indirimi aldı.

Kölecilikle Mücadele Örgütü Nijer'de şu anda 40 bin civarında insanın köle olarak tutulduğunu tahmin ediyor.

Bunların büyük bir kısmı anneleri de köle olduğundan köle olarak doğmuş sayılıyor ve genellikle çocukluktan itibaren ücretsiz olarak çobanlığa ve diğer işlere zorlanıyorlar.

Örgüt, bunun bir kişinin köle bulundurmaktan ceza aldığı ilk dava olması bakımından çok önemli olduğuna işaret ediyor.

Nijer'de kölecilik 2003 yılında yasaklanmıştı ama Uluslararası Kölecilikle Mücadele Örgütü, yetkililerin genellikle kölelerin varlığını inkar ettiğini ve insan hakları grupları tarafından gündeme getirilen şikayetleri nadiren dikkate aldığını söylüyor.

Nijer'de ilk olarak 2008 yılında Hadijatou Mani adlı bir kadın, 10 yaşında satılıp 12 yıl köle olarak çalıştıktan sonra, kendisini kölelikten koruyamadığı gerekçesiyle hükümete karşı açtığı tazminat davasını kazanmış ve bu bir dönüm noktası sayılmıştı.(BBC Türkçe)