TÜRKİYE ONAY VERMEDEN OLMAZ
 
Uzmanlar katliamların devam ettiği Suriye’ye kısa vadede müdahale etmenin çok zor olduğunu belirtti. Prof. Dr. Sedat Laçiner “Türkiye onay vermeden müdahale edilemez. Türkiye’nin ikna edilmesi lazım” diye konuştu.
 
AVRUPA ZOR DURUMDA
 
Doç. Dr. Nihat Ali Özcan da “Irak, Afganistan, Somali ve Libya’da dersini alan Batı’nın bu işlere harcayacağı ne parası var ne de askeri. Avrupa’nın Suriye’ye keseceği her fatura aynı zamanda mülteci olarak kendisine dönecek.
 
Suriye’de katliamların bütün hızıyla yeniden başlaması uluslararası bir müdahale olacak mı tartışmasını yeniden gündeme getirdi. Bazı çevreler Türkiye’nin Suriye’deki katliamlara seyirci kaldığını ifade ediyor. Ancak uzmanlar realitenin çok farklı olduğunu, kısa vadede Suriye’ye müdahalenin zor göründüğünü ifade etti. Orta Doğu Uzmanı Prof. Dr. Sedat Laçiner, “Türkiye bir ikilimde karşı karşıya. Komşusuna uluslararası bir müdahale yapılmasını istemiyor. Ayrıca Suriye’ye bir müdahale yapılırsa bu durum Türkiye’nin Arap dünyasıyla ve özellikle İran’la problem yaşamasına yol açar. Ama bir yandan da demokratik yollardan Suriye’deki durumun çözüme kavuşmasını istiyor. Türkiye’nin tavrı diğer ülkelerinkine göre çok zor olacak” dedi.
 
MÜDAHALE İÇİN ERKEN
 
Suriye’deki olayların uluslararası bir müdahaleyi gerektirdiğini ifade eden Laçiner, “Ancak müdahale için erken. Müdahalenin şartı Türkiye’nin desteğidir. Türkiye onay vermeden müdahale etmek çok zor. Türkiye’nin ikna edilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu. Türkiye’nin Suriye politikasında bugüne kadar çok tutarlı davrandığını vurgulayan Laçiner, Suriye’deki Kürtlerin de ayaklanması durumunda ülkenin içinden çıkılmaz bir hale geleceğini kaydetti.
 
Prof. Dr. Laçiner, Kürtlerin ayaklanması durumunda müdahalenin zorunlu hale geleceğini belirtti.
 
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) uzmanlarından Doç. Dr. Nihat Ali Özcan ise Suriye’ye bir dış müdahalenin uzun vadede imkansız olduğunu anlattı. Özcan, “Batı Irak, Afganistan, Somali ve Libya’da dersini aldı. Batının bu işlere harcayacağı ne parası var ne de askeri. Suriye’deki durum böyle devam eder” dedi.
 
BATI KENDİ DERDİNDE...
 
Avrupalı liderlerin sadece beyanat verdiğini belirten Özcan, “Suriye’den çıkacak olan mülteciler Türkiye ve Avrupa ülkelerine akın edeceklerdir. Batı, Suriye’ye her faturayı aynı zamanda mülteci olarak kendisine kesecektir. Irak’a 1990 yılında müdahale ettiler. Ne oldu? Bu ülkede istikrar sağlandı mı? Irak hâlâ ne olacağı belli olmayan bir belirsizlik içerisinde. Suriye problemi aynı zamanda Orta Doğu’daki dengelerle oynamaktır. Onun için kısa vadede Suriye’ye müdahale etmek çok zor. Türkiye’nin bu durumda yapacağı çok fazla bir şey yok.
 
Hükümet, Suriye’yi ikna etmeye çalışıyor ama orada ciddi bir hesaplaşma var. Bu, yıllarca devam eder” diye konuştu.
 
Türkiye