İtalya'da Başbakan Silvio Berlusconi'ye ait olduğu ileri sürülen bir ses kaydında, başbakanın kendisine göre ''yardım'' amaçlı para gönderdiği Tarantini ailesine, paranın iletilmesinde aracılık yaptığı söylenen ve tutuklanma talebiyle aranan gazeteci Valter Lavitola'ya ülkeye dönmemesini gerektiğini söylüyor.

Napoli savcılarının yürüttüğü soruşturma kapsamında, 36 yaşındaki işadamı Giampaolo Tarantini ve karısı Angela Devenuto'nun Başbakan Berlusconi'den tehditle para almak suçlamasıyla tutuklanmalarının ardından kamuoyunun gündemini meşgul eden soruşturmayı etkileyebilecek yeni gelişmeler yaşanıyor.

Ay başından beri kamuoyunda Tarantini soruşturması olarak anılan olayda son olarak, haftalık haber dergisi ''L'Espresso'', başbakanın Tarantini ailesine gönderdiği para için aracılık yaptığı düşünülen gazeteci Valter Lavitola ile yaptığı telefon görüşmesinin kaydını yayınladı.

Haberde, aktarılan ses kayıtlarında Lavitola'nın Berlusconi'ye "Ne yapayım? Dönüp her şeyi açıklığa kavuşturayım mı?" diye sorduğu, başbakanın ise "Neredeysen orada kal. İtalya'ya dönmemen daha iyi" şeklinde cevap verdiği bildiriliyor.

Dergideki habere göre, Berlusconi ile Lavitola arasındaki konuşmanın 24 Ağustos'ta gerçekleştiği belirtiliyor.

L'Espresso dergisindeki haber nedeniyle muhalefet ise başbakana istifa çağrısı yaptı.

Berlusconi'nin avukatı Niccolo Ghedini ise haberi saçma ve asılsız olarak değerlendirdi.

Soruşturmayı yürüten Napolili savcılar, kısa bir süre önce başbakanın ifadesine başvurmaya karar vermiş ve bunun salı günü yapılacağı basına yansımıştı.

Napolili savcıları tarafından yürütülen Tarantini soruşturmasında, işadamı Giampaolo Tarantini, Bari'de fuhuşla ilgili devam eden bir başka soruşturma nedeniyle başbakanı tehdit ederek, kendisinden 500 bin avro ve aylık bir takım ödemeler almakla suçlanıyor. Berlusconi ise bu parayı ekonomik olarak zor durumdaki bir aileye ''yardım'' maksatlı verdiğini belirtmişti.

İşadamı Tarantini de sorgusunda, Patrizia D'addorio'nun da dahil olduğu birkaç kadına Berlusconi'nin rezidansındaki partilere katılması için ödeme yaptığını kabul ettiğini ancak, Berlusconi'nin bunu bilmediğini ''ısrarla'' ifade etmişti.

Napoli savcılarından Francesco Greco ise Berlusconi'nin Tarantini ailesine çeşitli masraflarını karşılamak için para verdiğini ve buradaki amacının Tarantini'nin dahil olduğu Bari'deki fuhuş soruşturmasının sona ermesi hususundaki işbirliği olabileceğini söylemişti. Greco, Berlusconi'nin bu parayı vererek, Tarantini'nin Bari'deki soruşturmada anlaşma yoluna giderek, olayın kamuoyuna yansımamasını hedeflemiş olabileceğini aktarmıştı.