İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, uğradığı saldırının akabinde dört gece gözlem altında tutulduğu hastaneden bugün taburcu olmasının ardından yaptığı yazılı açıklamada, muhalefeti yaşananlardan gerekli dersi çıkarmaya çağırarak, "Siyasette söylem değişirse çektiğim acı bir işe yaramış olacaktır" dedi.

Berlusconi, taburcu olmasının ardından ilk iş olarak, saldırı sırasında kırılan iki dişini yaptırdı. Berlusconi, yaklaşık dört saat süren diş tedavisinin ardından, Milano'daki ikametgahında istirahate çekildi. Gazeteciler ikametgah girişinden uzak tutulurken, bir grup vatandaşın Berlusconi için sevgi gösterisi yapması da dikkati çekti.

Berlusconi'nin önümüzdeki günlerde, yüzündeki yara izlerini yok etmek için büyük olasılıkla İsviçre'de estetik ameliyat yaptırması da bekleniyor. Berlusconi'nin bu konuda, daha önceki estetik ameliyatları için başvurduğu, Ticino'daki Ars Medica kliniğini tercih etmesinin güçlü olasılık olduğu belirtiliyor.

Berlusconi, pazar günü 42 yaşındaki Massimo Tartaglia'nın Duomo heykelciğiyle yüzünü hedef alan saldırı sonrasında yaşadıklarına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, "Bugünlerden bana iki şey kalacak; az sayıda kişinin öfkesi, çok ama pek çok insanın sevgisi. Ben her iki kesime de aynı sözü veriyorum: Özgürlük yolunda eskisinden daha güçlü, daha kararlı biçimde ilerleyeceğiz. Bunu, demokrasimize borçluyuz. Demokrasimizde ne taşlı şiddet baskın çıkacak ne de sözlü şiddet" ifadelerine yer verdi.

Berlusconi, açıklamasında muhalefet liderlerini şiddeti teşvik eden söylemlerden uzak durmaya da davet ederek, şu ifadeleri kullandı:

"Bugünlerde kimi muhalefet liderlerini de yanımda hissettim. Yaşananlar İtalyan siyasetinde daha sakin, daha onurlu bir söylem gerektiğine ilişkin bilincin artmasını sağlarsa bu acı bir işe yaramış olacaktır. Bazı muhalefet liderleri bunu anlamış gibi görünüyor: Şiddet teşvikçileriyle aralarına onurlu biçimde bir mesafe koymayı başarırlarsa bu nihayet yeni bir diyalog döneminin başlamasını sağlayacaktır. Bizler her halükarda, İtalyanların bizden istedikleri reformları gerçekleştirmek için yola devam edeceğiz."/akşam