Burada yeni Haçlılar mantığına yer vermemek gerekir. Türkiye'ye kapıları kapamak, yeni bir Berlin Duvarı'nın yükselmesine yol açar” diye konuştu.

Avrupa'nın bugün bir fark yaratması ve bu farkı yaratacak stratejik bir seçim yapması gerektiğini belirten Frattini, “AB, bunun yerine 26 ülkenin oyunun bir veto hakkıyla gölgelenmesine izin verip geri adım atarsa muazzam bir fırsatı kaçırmış olacak” dedi. “Avrupa'da, Türkiye'nin üyeliğini istemeyen gruplar var, onları ikna için neler yapılıyor?” biçimindeki soru üzerine Frattini, Avrupa nüfusları içinde Avrupa kimliğinin yokolacağı konusunda tereddütler ve kaygılar bulunduğunu ifade ederek, ancak bu tereddütlerin Türkiye'nin AB üyeliğini etkilememesi gerektiğini kaydetti.

AB'YE KAZANIM SAĞLAR

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da, Türkiye'nin bir gün AB'ye tam üye olacağını vurgulayarak, bu durumun Türkiye'ye olduğundan çok AB'ye kazanım sağlayacağını kaydetti.

Davutoğlu, AB'nin ancak Türkiye'nin girişiyle kültürel kimliğini tamamlayabileceğini de söyledi.

Komşularla iyi ilişkiler

Suriye ve Irak ile yüksek düzeyli işbirliği anlaşmaları yaptıklarını, aynı şeyi Rusya ve Yunanistan'a da önerdiklerini anlatan Davutoğlu, Türkiye'nin doğu-batı diye ayırmadan tüm komşularıyla bu ilişkileri kuracağını bildirdi. AGİT Zirvesi için Atina'ya, oradan NATO Zirvesi için Brüksel'e, daha sonra da ABD'ye gideceğini anlatan Davutoğlu, “Bu gece de Afganistan'a hareket edeceğim. Afganistan'a gitmem hangi mantığa dayanıyorsa, Avrupa ve ABD'ye gitmem de aynı mantığa dayanıyor. Türkiye, tüm bu coğrafyalarda etkin mücadeleyi sürdürecektir” dedi./yeni şafak