Aydın Berberler ve Kuaförler Odası"nın 31 Ocak 2010 tarihinde yapılan olağan genel kurulunda alınan 10. maddenin 1. bendine göre uyulması gereken zorunlu mesleki kararlar içerisinde yer alan, odaya kayıtlı berberlerin pazar günleri müşterilerine hizmet vermek için işyerlerini açamayacaklarına yönelik bir karar alınmıştı.
Alınan kararın ardından yaklaşık 20 berber, karara tepki gösterip kendi odalarının aldığı karara karşı mahkemeye başvurdu. Alınan karara karşı çıkan Aydınlı berberleri temsilen Birol Demirci, kararın iptal edilmesi için Şubat ayında Aydın 1. İdare Mahkemesine, yürütmenin durdurulması için dava açtı. Aydınlı berberler mahkemeye taşıdıkları oda kararında zafere ulaşırken, Aydında isteyen berberler Pazar günleri dükkanlarını açabilecek.
Mahkemenin sonuçlanmasının ardından erkek berberlerine müjdeyi veren Birol Demirci, Aydın 1. İdare Mahkemesinin alınan kararın hukuka aykırılığı ve uygulanması halinde telafisi güç zararlar oluşabileceği gerekçesi ile yürütmenin durdurulması kararı verdiğini söyledi. Demirci, Odalarının genel kuruluna katılan yaklaşık 80 berberin 76"sının kararı kabul ettiğini belirterek, “Kararın alındığı anda Oda Başkanımız Selahattin Çetindoğan"a bu kararı kendi içimizde durduralım aksi takdirde yargıya taşıyacağımızı söyledim. Başkan da bana bir daha ki kongreye kadar bir şey yapamayacaklarını ifade etti. Bunun ardından karara karşı çıkan diğer berber arkadaşlarımla da görüşerek mahkemeye başvurdum” dedi.
Kendilerinin pazar günleri çalışmak istediklerini, ekonomik anlamda da buna ihtiyaçları olduğunu vurgulayan Birol Demirci, “Neredeyse bütün berber arkadaşlarımızın kredi kartı borcu var. Biz pazar günleri çalışmak zorundayız. Müşterilerimin de bizden bu konuyu çözmemiz için talepleri oldu. Alınan karar serbest piyasa şartlarına da aykırı. İnsanlara şu gün traş olabilirsin veya dükkanını açabilirsin demek de özgürlük ve piyasa şartları ile bağdaşmıyor. Bu doğrultuda da açmış olduğumuz davayı kazandık” diye konuştu.
ANKET SONRASI BU KARARI ALMIŞTIK
Aydın Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Selahattin Çetindoğan, Pazar günleri işyerlerini açılmaması kararını üyeleri arasında yapılan anket sonrası aldıklarını belirterek, şunları söyledi: “Odamıza kayıtlı üyelerimiz ailelerine vakit ayıramadıkları için Pazar günleri işyerlerini kapatarak izin kullanmak istediklerini söylediler. Bizde oda olarak üyelerimiz arasında haksızlık olmasın diye bir anket düzenledik. Anket sonucu Pazar günleri açılmaması yönünde çıktı. Bizde genel kurulda bunu tekrar oyladık ve açılmaması yönünde karar aldık. Bu karar üzerine bazı arkadaşlarımız mahkemeye başvurmuşlar. Mahkemenin verdiği karara saygılıyız. Pazar günleri işyerlerini açmak isteyenler açar istemeyenler açmaz” iha