Önceki yıl uygulanan tavan fiyat da dahil tüm seçenekler masaya yatırıldı. Dağıtım şirketleri gözetim altına alındı.

Benzinin litresinin 4 lirayı geçmesi üzerine hükümet harekete geçti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş ve Petrol İşleri Genel Müdürü Erdal Gülderen ile 'acil' toplantı yaptı. Enerji Bakanı Yıldız başkanlığındaki zirve yaklaşık 1.5 saat sürdü.

Üçlü zirvede akaryakıtın tüm fiyatlandırması, sistemin çarpık yönleri, TÜPRAŞ'ın fiyatlandırma metodolojisi ile bayi ve dağıtıcı kârları gündeme geldi. Tavan fiyat uygulaması masaya yatırıldı. Edinilen bilgilere göre, tavan fiyat uygulamasıyla ilgili 'şimdilik' net bir karar çıkmadı. Toplantıda bayi ve dağıtıcıların yanı sıra rafineri kâr marjının da takibe alınmasına karar verildi. Rafinerinin, satış yapması gereken fiyat formülünden zaman zaman daha yüksek marjlara yöneldiği tespit edildi. Bu çerçevede, rafineri çıkış fiyatlarının da yakın markaja alınması planlandı.

İTHALAT SİSTEMİ İNCELENİYOR

SABAH'ın sorularını yanıtlayan Yıldız, akaryakıt fiyatlarıyla ilgili tüm sistemi ele aldıklarını belirtti. Yıldız, Tavan fiyat uygulamasına geçilip geçilmeyeceği konusunda net bir açıklama yapmadı. Türkiye, akaryakıtta referans fiyat olarak Akdeniz piyasası ve bu çerçevede İtalya'yı baz alıyor. İtalya, en pahalı referans kaynak olarak öne çıkıyor. Ancak buna karşılık Türkiye, kullandığı petrolün hemen hemen yüzde 60'ını, Rusya'dan ithal ediyor. İthal akaryakıtı göreceli olarak daha ucuza getiren şirketler EPDK'nın sadece Akdeniz piyasasını baz alması nedeniyle çifte kazanç sağlıyor. Bu arada vergiyle ilgili bir düzenlemenin gündemde olmadığı da öğrenildi.

2009'DA TAVAN FİYAT UYGULANDI

EPDK, Temmuz 2009'da fiyatların yükselmesi üzerine tavan fiyatı devreye almıştı. Uygulama 40 kuruş seviyesinde olan bayi ve kar marjı 25 kuruşa inmişti. Kâr marjı 1.5 yıllık sürede tekrar 40 kuruşlara geldi. Türkiye kar paylarında tüm Avrupa ülkelerini solladı. Benzinde AB ortalamasında toplam kar payı 25 kuruş iken Türkiye'de 42 kuruş. Motorinde ise AB'de toplam kar payı 32 kuruş iken Türkiye'de 39 kuruş.

EPDK: PAHALI BENZİN VERGİDEN KAYNAKLANMIYOR

EPDK'nın önceki gün açıkladığı 2009 yılı Petrol Piyasası Sektörü Raporu, Türkiye'de bir ezberi daha bozdu. Raporda petrol kaynaklarına en yakın konumda olan Türkiye'nin vergisiz akaryakıt fiyat karşılaştırmasında da Avrupa ülkelerinden daha pahalı akaryakıt kullandığı ortaya konuldu. Vergisiz akaryakıt fiyatında Türkiye ve AB ülkeleri arasındaki bu yüksek fark, rafineriden dağıtım ve bayii satışına uzanan akaryakıt sektöründe maliyet ve kar oranlarını tekrar gündeme getirdi.

Milliyet