Aralık ayından bu yana yükselişini sürdüren petrol fiyatlarındaki artış artık pompa fiyatlarına da yansıdı. Örneğin Türkiye'nin baz aldığı Akdeniz piyasasında benzin ve motorin fiyatları şubat ayından bu yana yüzde 13 oranında artış gösterdi ve iç pazarda benzin fiyatları geçen hafta yapılan zamla 4.5 TL'ye ulaştı. 

Şubat ayı başında bölgede benzinin tonu 1000 dolar, motorin ise 976 dolardan işlem görüyordu. Bugün benzin 1.145 dolara, motorin ise 1.062 dolara ulaşmış durumda. Son aylardaki yükselişten yola çıkan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu uzmanları 'akaryakıt ne zaman 5 TL'ye ulaşır?' sorusuna yanıt aramak için çeşitli senaryolar üzerinde çalışma yaptı.

AKŞAM'ın ulaştığı bu çalışmada Türkiye'nin referans aldığı Akdeniz piyasasındaki fiyat artışları ve dolar kurundaki dalgalanmalar dikkate alınarak 5 ayrı senaryo oluşturuldu. Rrafineri, dağıtım şirketi ve bayi payı ile vergiler sabit tutulup akaryakıttaki son bir aylık artış trendi devam eder ve döviz kuru da yüzde 12-13 düzeyinde yükselirse benzin 5 TL olacak. Yılbaşından beri Türkiye'de dağıtım şirketi ve bayi paylarında bir değişiklik söz konusu değil. Benzinde dağıtım şirketinin litrede payı 21, bayinin payı ise 20 kuruş.

Motorinde ise dağılım 23 ve 19 kuruş

TÜRKİYE, 5011 sayılı Petrol Kanunu gereği Akdeniz piyasasındaki fiyatları baz alıyor. Cenova Borsası'nda belirlenen bu fiyatları Türkiye'nin yanı sıra Yunanistan, İtalya, Fransa ve İspanya da kullanıyor. Uzmanlar, Akdeniz piyasasındaki ekonomik ve siyasi belirsizliklerin fiyatları artıracağını belirtiyor. Söz konusu ülkeler ekonomik olarak Avrupa Birliği'nin en sorunlu ülkeleri; üstelik bu yıl ekonomik sıkıntının yanı sıra seçim de yaşayacaklar. Bu durumun fiyatları yükseltecek bir etken olduğu da belirtiliyor.

TÜPRAŞ FİYATI DÜZENLEYEBİLİR

ENERJİ uzmanları, önümüzdeki günlerde Tüpraş'ın da bir fiyat düzenlemesi yapabileceğini belirtiyor. Fiyat artışlarına karşın Tüpraş'ın piyasada fiyatların fazla oynamaması için kar marjından fedakarlık yaptığını ve şu anda eksilerde olduğu kaydeden uzmanlar, 'Artış yüksek bir oran olmasa da yine de fiyatları etkileyebilir' diyor.Motorin de 4 lira sınırına ulaştı. MOTORİN fiyatlarına da bugünden geçerli olmak üzere yüzde 3.08 oranında zam geldi. Ortalama 3.89 liradan satılan motorin fiyatı da böylece Türkiye'de tarihinde lk kez 4 lira sınırının üzerinde çıkmış olacak.