Diplomasi Muhabirleri Derneği üyeleri ile kahvaltıda bir araya gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İsrail"in saldırısı sonucu 9 vatandaşımızın şehit olduğu Mavi Marmara gemisi ile ilgili bir soruya, “Biz olsaydık, gemiye izin vermezdik. Gazze"ye zaten yardım yapılıyor” diye cevap verdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Diplomasi Muhabirleri Derneği üyeleri ile sabah kahvaltısında bir araya geldi.

Kahvaltı sırasında soruları cevaplayan Kılıçdaroğlu, Fikri Sağlar, Mustafa Sarıgül gibi isimlerin CHP"ye dönmesi ile ilgili bir soru üzerine şunları söyledi:

“Bizim sosyal demokrat ve yurtsever kişilerin "partiye, CHP"ye gelmesin" diye bir söylem geliştirme lüksümüz yok. Herkesi kucaklamak istiyoruz. Ama bir koşulumuz var oda şu; "Biz geleceğiz ama milletvekili listesinde adımız olmazsa, kıyameti koparırız" anlayışıyla kimseyi kabul etmiyoruz. Geliyorsanız gelin CHP"nin iktidar olması için sade bir yurttaş gibi çaba harcayacaksanız, başımızın üzerinde yeriniz var. Ama milletvekili olacağım diye gelecekseniz hiç gelmeyin. Çünkü CHP"nin kavgaya değil, büyümeye ihtiyacı var. Bu herkes için geçerli, bir nefer gibi çalışacak herkesi kabul ederiz. Ama milletvekili listesinde adını görmeyince kıyamet kopartacaksa baştan gelmesin çünkü bizim kimseye böyle taahhüdümüz yok.

Kılıçdaroğlu, Mısır"daki gelişmelere ilişkin bir soru üzerine de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek"e yaptığı çağrıyı doğal karşıladığını söyleyerek, halkın taleplerinin bir siyasetçi tarafından göz ardı edilmesinin, söz konusu olamayacağını kaydetti.

“MAVİ MARMARA"YA İZİN VERMEZDİK”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Mavi Marmara saldırısına ilişkin görüşünün ve CHP iktidar olsaydı bu geminin gitmesine izin verip vermeyeceğinin sorulması üzerine şu cevabı verdi:

“Tabi biz olsaydık izin vermezdik, böyle bir olaya izin vermezdik. Gazze"ye zaten yardım yapılıyor, Kızılay orada zaten. Eğer siz hükümet olarak gerçekten yardım yapmak istiyorsanız Kızılay"a her türlü desteği verebilirsiniz. Mavi Marmara olayında pek çok yasadışı işlem var. Gemi Türk bayraklı mı değil mi? Gidenler Türk mü değil mi? Gidenler nereye gidiyor? Bütün bunların tamamı sağlıklı sorgulanmadı. Siz nasıl izin veriyorsunuz? Yasadışı izin verildi.”

Kılıçdaroğlu, bu söylediklerinin İsrail"i tasvip etme anlamına gelmediğini de vurgulayarak, “Tabi bu arada biz hükümeti eleştirirken "İsrail iyi yaptı" gibi bir anlayışa sahip değiliz. İsrail"in kınanması, özür dilemesi ve saldırı sonucu yaşamını yitirenler nedeniyle uluslararası hukukun gereklerini yerine getirmesi gerekiyor” dedi.

Bir gazetecinin AK Parti hükümetinin dış politikada neyi iyi, neyi kötü yaptığını sormasına karşılık da Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

“Çok kötü yaptığı, keşke yapmasaydı dediğimiz olayların başında, aklıma Mavi Marmara geliyor. Bile bile bir olay nasıl sorun haline getirilir, içinden çıkılmaz hale getirilir, ilişkiler nasıl derin ve köklü yerinden sarsılır, bu olayda görüldü. Tam bir beceriksizlik. Çok iyi yaptı dediğim bir olay da Suriye ile vizelerin kalkması, çok iyi bir olaydır.”