İNGİLTERE’yi ayağa kaldıran telekulak skandalında, eski başbakan Gordon Brown’ın da özel tıbbi bilgilerine ve banka hesaplarına ulaşıldığı ortaya çıktı. Brown’ın hasta çocuğuna ait sağlık raporlarına The Sun gazetesinin, banka hesaplarına ise Sunday Times’ın gizlice ulaşarak bu bilgileri eski Başbakan’a yönelik kullandıkları öne sürülüyor. Brown Maliye Bakanıyken dünyaya gelen  küçük oğlu Fraser’in kalıtsal kistik fibrozis hastası olduğunu yazan Sun gazetesinin, bunu yasadışı yollarla elde ettiğinin anlaşılması, Brown çiftini kızdırdı.
 
Özel hayatına kanunsuz şekilde girilip mahrem bilgilerin kamuya sızdırılması karşısında şoka uğradığını söyleyen Brown, “Bu, benim gibi yüksek güvenlik önlemleriyle korunan birinin başına bile geliyorsa sıradan insan ne yapabilir” diye konuşurken, eşi Sarah da, Twitter’da ‘Oğluma ait özel bilgileri okumak çok üzücüydü’ diye yazdı. Brown’ın yakınları, gazetecilerin haber yapma uğruna bu kadar alçalabilmesine eski liderin çok kızdığını belirtip ‘İlk çocuklarını 10 günlükken kaybeden çiftin, o zaman bilginin nasıl ele geçtiğini bilmediğini’ anlattı. Haberi yayınlayan Sun’un o zamanki editörü Rebekah Brooks’un Brown’ı arayıp bilgileri yasal yolla elde ettiklerini ve haberi yayınlayacaklarını ilettiği de açıklandı.
 
Murdoch 3 milyar dolar kaybetti
 
Suçlamalar bununla da sınırlı kalmadı. Kraliyet Ailesi mensuplarının telefonlarının söz konusu gazeteler tarafından gizlice dinlenildiğinin anlaşılması üzerine Prens Charles ve eşi Camilla’nın telefon konuşmalarında ‘dikkatli olmaları’ yönünde uyarıldığı da belirtildi.
 
Öte yandan skandal, basın devi Rupert Murdoch’a maddi darbe vurdu. News Corporation ve News International’ın hisseleri,  Wall Street’de bir günde yüzde 7 inerken, bunun Murdoch’a maliyeti 3 milyar dolar oldu. Londra borsasında da hisseler yüzde 8 indi. Murdoch’ın dijital uydu kanalı BSkyB’yi alma girişimi de, mecliste en az bir yıl ertelendi ve konu Rekabet Komisyonu’na da havale edildi. MİHRİŞAH SAFA LONDRA
 
Polisler telekulak sorgusuna alındı
 
News of the World’un karıştığı telefon dinleme skandalına ilişkin 2005’te açılan ilk soruşturmayı yürüten ikisi eski dört polis yetkilisi de dün İçişleri Komisyonu’nda tam üç saat boyunca ifade vererek milletvekillerinin konuya dair sorularını cevapladı. Londra Emniyet Müdürlüğü’nün iki numaralı ismi olan Sue Akers, üst düzey emniyet yetkilisi John Yates ile emekli emniyet yetkilileri Andy Hayman ve Peter Clarke verdikleri ifadede ilk soruşturmanın nasıl yürütüldüğünü anlattı. 2009’da soruşturmanın yeniden açılmasını reddetmiş olan Yates, News of the World gazetesinin soruşturmada polis ile iyi işbirliği yapmadığını savunup “Benim telefonlamının bile dinlendiğime eminim. Hiçbir zaman bilgi için para almadım ancak bazı polis memurlarına ödeme yapılmış olması yüksek olasılık” dedi.