Türkiye'de kurumlar arası çekişmeyi ve çatışmayı tetiklemek için bir takım gayretlerinin olmasını hoş karşılamak mümkün değil. Ancak bizi memnun eden şey; toplumun bütün kesimlerinin böyle bir gelişme karşısında sergilediği duruştur'' dedi. 

 Toptan, TRT Türk'te canlı yayınlanan programda, soruları yanıtladı.

Türkiye'de belge tartışması yaşandığı anımsatılarak, bu belgenin neyi ifade edeceğinin sorulması üzerine Toptan, belgenin, bu haliyle bir şey ifade etmediğini söyledi.

Belgenin varlığı ya da yokluğunun, inceleme sonucunda ortaya çıkacağına işaret eden Toptan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Fakat Türkiyem adına üzülüyorum, Türkiyem bu tartışmaları hak etmiyor. Demokratik olgunluğa erişmesi bakımından, demokrasi kültürünün yerleşmesi bakımından, reformları gerçekleştirmiş olan yönü bakımından, AB'ye ciddi şekilde hazırlanan bir ülke, bölgesinin en güçlü bir ülkesi olarak Türkiye bunu, bu tartışmaları hak etmiyor.

Burada bizi mutlu eden işin bir başka yönü var. Şayet bu belge gerçekse, buna karşı toplumun bütün kesimleri bir cephe halinde durdu. Bundan gurur duymak lazım. Demokrasimizin gelmiş olduğu noktayı teyit etmesi bakımından altını çizmek lazım. Asker, Hükümet, bütün siyasi partiler, toplumun diğer kesimleri karşı çıkıyor. Böylece çok net bir duruş, demokrasiyi Türkiye'ye getirme bakımından, çok önemli bir noktayı aştığımızı düşünüyorum; belge tartışmaları nedeniyle.''

''BELGENİN GERÇEKLİĞİ YA DA SAHTELİĞİ NETLEŞMELİ''
TBMM Başkanı Toptan, bunun mutlaka açıklığa kavuşturulması, belgenin gerçek veya sahte olduğunun netleşmesi gerektiğini vurguladı.

Böyle bir niyeti ''vahim'' karşıladığını dile getiren Toptan, belge gerçekse, bunun vahim olduğunu kaydetti. Toptan, böyle bir şeyi, bugünün Türkiye'sinde düşünülmesini bile fevkalade yanlış ve tehlikeli bulduğunu belirtti.

Toptan, belge doğru değil, tanzim edilmişse, bunu da vahim bulduğunu vurgulayarak, ''Hala Türkiye'de kurumlar arası çekişmeyi ve çatışmayı tetiklemek için bir takım gayretlerinin olmasını hoş karşılamak, hoş bulmak mümkün değil. Bizi memnun eden şey; toplumun bütün kesimlerinin böyle bir gelişme karşısında sergilediği duruştur. Onu çok önemsiyorum'' diye konuştu.  AKŞAM