Etkinlikte 1938'de çıkan olayları anlatan bir belgesel izlettirildi.

Alevi Bektaşi Kültür Merkezi ve Cem Evi Derneği salonunda düzenlenen etkinlikte, platforma bağlı örgütlerin temsilcileri birer konuşma yaptı.

EMEP adına konuşan EMEP Üyesi Sürmeli Bal, emperyalist baskılara karşı emekçilerin mücadelesi olduğunu belirtirken "Devlet burada diyor ki benim gibi düşünmeyenleri ezeceğim. 1938'deki dersim katliamı, 5-6 Eylül İstanbul olayları bunlara örnek. İnsanların etnik kökeni, dini inancı ne olursa olsun bizler sermeyenin gücüne karşı hep birlikte hareket etmeliyiz" dedi.

ÖDP Didim İlçe Başkanı Atilla Pınarbaşı da belgeselde izleneceklerden sonra tarihe tanıklık edileceğini söylerken şöyle konuştu: "Siyasal cinayet ve toplu katliamlar kimlerin zihniyetine hükmediyorsa, onların yapacağı istismarlar ortaya çıkıyor. Dersim katliamı da yok etme anlayışıyla devam ediyor. İlleri ve dilleri yasaklanan Kürtler trajik olaylarla bastırılmıştır. Dersim'de binlerce insan öldürülmüş, binlercesi sürgüne gönderilmiştir. Dersim katliamı için CHP'li Onur Öymen'in söylediği sözler bu tür
olaylara karşı anlayışların ne olduğunu ortaya koymuştur. Salt burada CHP'yi değil CHP olmasaydı başka partilerden de bunlar çıkacaktı. Burada asıl neden halkları korkutmaktır. Eşitlik mücadelesi ile bu sorunlar çözülür."

Eğitim Sen Didim Temsilcisi Turgay Elçi ise Türkiye'nin sol tarihinin Alevilik tarihi ile eş gösterdiğini söylerken "Dersim siyasal bir katliamdır. Bize düşen bunları anlatıp anlamaktır. Bunları anlatmakta güçlü bir örgütçülükten geçer" ifadelerini kullandı.

 Didim Alevi Bektaşi Kültür Merkezi ve Cem Evi Derneği Başkanı Yusuf Doğan da Dersim katliamını yıllarca anlatmaya çalıştıklarını ve başaramadıklarını söylerken sözlerine şöyle devam etti: "Bu katliamı Onur Öymen anlattı. Binlerce kişi hunharca katledildi. Ben bir Dersim çocuğu olarak bunu o dönemde masal gibi dinledim. Devletin 21. yüzyılda bu katliamlarla yüzleşmesi gerekir ama bu çağda bile bu zihniyetin olduğunu görüyoruz. Öymen'in sözleri bunun göstergesi. Bu zihniyeti de yok etmek için örgütlülük gerekiyor." Konuşmaların ardından belgesel izlendi./iha