Meclis'te gazetecilerin sorularını cevaplayan Hamzaçebi, ABD gibi bir ülkenin kendi kayıtlarına hakim olmamasının olayın birinci yönü olduğunu ifade ederek, "Demek ki burada bir gayri ciddilik söz konusu." dedi. Belgelerde yer alan bazı sözlerin, ABD'nin Türkiye'de görevli bürokratlarının değerlendirmeleri olduğunu dile getiren Hamzaçebi, "Doğruluğu, yanlışlığı ayrıca tartışılması gereken konular. Ben o kadar ciddiye almıyorum." ifadelerini kullandı. Belgelerle Türkiye-ABD ilişkilerinin etkileneceğini ancak bir kırılma veya kopma beklemediğini vurguladı. Hamzaçebi, Türkiye'nin bir İslam devletine doğru gittiğine dair iddiaların hatırlatılması üzerine, "Türkiye Cumhuriyeti'nin gelecekte ne olacağı, AKP'nin bunu bir başka Cumhuriyet'e mi dönüştüreceği, totaliter bir demokrasiye mi götüreceği konusu ABD'lilerin değerlendirmesinden çok bizim değerlendirmemiz gereken konudur. Bu, Amerikalıların üzerine düşen bir konu değildir. Önemli olan, o ülkenin toplumunun değerlendirmesidir." diye konuştu. Başbakan Erdoğan'ın İsviçre'de 8 ayrı hesabının olduğuna dair iddiaları da ciddiye almadığını, doğruluğuna inanmadığını kaydetti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Oyan da çıkan bilgilerin büyük çoğunluğunun 'malumun ilanı' olduğunu, ancak bilinen şeylerin böylece resmileştiğini söyledi. Oyan, belgelerde ABD'li diplomatların Türkiye'nin AB üyeliğini 'imkânsız' olarak nitelemesini ise, "Biz bunu yıllardır söylüyoruz. Anlamasını bilenler için sivrisinek sazdır. Belki de AB ile ilgili aldatmaca hikâyelerinin sonuna gelmiş bulunuyoruz." şeklinde değerlendirdi.

CHP, BELGELERİ ARAŞTIRMAK İÇİN EKİP KURDU

Söz konusu belgeler, CHP MYK toplantısında da ele alındı. Toplantının ardından basın açıklaması yapan CHP Genel Sekreteri Süheyl Batum, Wikileaks'in açıkladığı bazı belgelerin takipçisi olacaklarını dile getirdi. Hamzaçebi'nin aksine ortaya atılan iddiaların 'Watergate skandalı' kadar önemli olduğunu belirterek, belgelerin araştırılması için CHP bünyesinde bir ekip oluşturduklarını belirtti. Batum, özellikle Erdoğan ve bakanlarla ilgili iddiaları içeren belgeleri çok önemsediklerinin altını çizdi.

Wikileaks'in internet sitesinde açıkladığı gizli belgelerde, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nin CHP için, "bir avuç gürültücü elitist" tanımlaması yaptığı yer alıyor. Eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın Başbakan Tayyip Erdoğan'a yönelttiği eleştirilerden de "alışılagelmiş sızlanmalar" olarak söz ediliyor.