MİT'in 07.02.1997 tarihli belesi Sabah'ta 'Tuncay Güney MİT elemanı' şeklinde verildi. Belgenin içeriği yayınlanınca Güney'in JİTEM elemanı olduğu anlaşıldı.

Ergenekon davasının kilit isimlerinden Tuncay Güney'in MİT elemanı olduğuna dair belgeyi yayınlayan Sabah'ın bilerek ya da bilmeyerek bir manipülasyona alet olduğunu yazan İsmet Berkan, Bugün gazetesinin dün tamamını yayınladığı belgeyi ve aynı belgenin sunuluş biçimini sorguladı.

MİT'in 07.02.1997 tarih ve 10.251.01.011(IST00736) sayılı belgesi 26 Kasım 2008 tarihinde Sabah gazetesinde 'Kod adı ipek' başlığı ve "Ergenekon örgütünün ortaya çıkmasına neden olan Tuncay Güney'in 'İPEK' kod adlı MİT elemanı olduğu ortaya çıktı. Güney, Türkiye-İran Masası'nda çalışıyordu.." spotuyla verilmişti.

Aynı belgeyi yayınlayan Bugün gazetesi ise Tuncay Güney'in MİT değil JİTEM elemanı olduğunu yazdı. Belgenin tamamını incelendiğinde, belgenin Tuncay Güney'le ilgili MİT raporu olduğu ve Güney'in JİTEM elemanı olduğu anlaşılıyor.

Radikal Genel Yayın Yönetmeni aynı belgeden iki farklı haber yapılmasını köşesine taşıdı. Berkan, belgenin sunuluş biçimi nedeniyle Ergenekon davasının yıpratıldığını da yazdı.

Manipülasyon ve Ergenekon

Bir süre önce Sabah gazetesi çok önemli bir belgeyi "ele geçirdi" ve yayımladı. Belge, Milli İstihbarat Teşkilatı"na aitti ve Sabah gazetesine göre adı Ergenekon soruşturmalarıyla ünlenen Tuncay Güney"in "MİT ajanı" olduğunu kanıtlıyordu.

Belgenin yayımlandığı gün MİT bir açıklama yaptı ve Tuncay Güney"in teşkilatlarında hiçbir sıfat altında hiçbir zaman görev almadığını, aksine MİT"in Güney"i hedef olarak izlediğini bildirdi. (Yanı sıra, belgeyi üreten MİT biriminin daha sonra teşkilatın şemasından çıkarıldığını, yani kapatıldığını da açıkladı MİT ve ima yoluyla o birimin kurucusu Mehmet Eymür"ü suçladı.)

Sabah bir süre daha Tuncay Güney"in MİT ajanı olduğu konusunda ısrarlı davrandı, sonra bu konudaki yayınlar doğal olarak sona erdi. Ama dün, Bugün gazetesi aynı belgeyi bir kez daha yayımladı ve bu kez Sabah"tan farklı olarak belgenin sadece başlık bölümü değil tamamı yayımlandı. Ve biz belgenin tamamını gördüğümüzde, söz konusu olanın Tuncay Güney"in MİT tarafından sorgulanması olduğunu, MİT"in Güney"i JİTEM elemanı olması nedeniyle sorguladığı ortaya çıktı.
Demek ki, ilk yayın, Sabah gazetesinin bilerek veya bilmeyerek katıldığı bir manipülasyondu. Birilerinin Tuncay Güney"in MİT ajanlığını öne sürerek kimi çıkarlar veya Ergenekon"un kamuoyunda algılanışını değiştirme peşinde olduğu anlaşılıyor.

Tuncay Güney"in JİTEM"in değil de MİT"in adamı olduğunun ilanı kimin neden işine geliyor, bunu henüz bilmiyoruz, belki hiç bilemeyeceğiz.
Öte yandan Tuncay Güney"in JİTEM"in içindeki bir ajan olduğu iması ve iddiası da, ciddiye almamız gereken bir isim tarafından, eski MİT mensubu Mehmet Eymür tarafından dile getirildiğine göre, sormak gerekir:
Peki Tuncay Güney, JİTEM"in içine kim adına sızmış, edindiği bilgileri kime veya kimlere aktarmıştı?
Sabah gazetesini kullanarak manipülasyon yapmaya çalışanlar kim ya da kimlerdi? Amaçları neydi?
Biz Radikal gazetesinde başını sonunu bilmediğimiz, etrafındaki bütün gerçek konusunda ikna olmadığımız hiçbir belgeyi basmıyoruz. Belki de bu sebeple, Ergenekon belgelerini sızdırmaktan çıkarı olanların sıklıkla başvurduğu bir gazete de değiliz.

Artık kişisel olarak tamamen ikna olmuş durumdayım: Bir yanda son derece ciddi konulara belki de tarihimizde ilk kez eğilen çok önemli bir dava ve suç soruşturması var, buna Ergenekon diyoruz. Bir yanda da, o Ergenekon soruşturma ve kovuşturmasının sonuçlarını mahkemede almaya sabrı olmayan, büyük ihtimalle siyasi hesapları da olan birileri, Ergenekon kaynaklı ama mutlaka bilinçli biçimde yarım-yamalak bırakılmış bilgiler üzerinden kendi hesaplaşmalarını yürütüyor.

Bu ikinci kategorideki insanlar yüzünden, Ergenekon da kirleniyor, yıpranıyor.

Sabah gazetesinde belgeyle ilgili haberde belgeden şu şekilde bahsedilmişti:
MİT'in 07.02.1997 tarih ve 10.251.01.011(IST00736) sayılı belgesinde Tuncay Güney'in kimliği ortaya çıkıyor. Belgede "AOM (Ait Olduğu Masa) : Türkiye İran" "Konu: Tuncay Güney (İPEK)" "HAT (Haberin Alınış tarihi): 07.02.1997" "VOT (Vakanın Oluş Tarihi): Metnin içinde" "KYN (Kaynak): 610/264 (MİT'in illegal dinleme kodu)" ve "T/K (Tali Kaynak): (Tali kaynak yok)" ibareleri görülüyor. Son geçilen mesajın içeriğinde ise Tuncay Güney'in başka bir gazeteciyle konuşmasından bahsediliyor. Konuşmada Güney, kendisinin de komutanı olan tuğgeneral Veli Küçük hakkında, Abdullah Çatlı ile bağlantılı olduğu yolunda birçok haberin kamuoyunda yer aldığını, Hanefi Avcı'nın ifadesi ile de Veli Küçük'ün zor durumda kaldığını, adı geçen generalin yaptıklarının ortaya çıkması halinde kendisinin de bu durumdan etkileneceğini, zira Cem Ersever'in öldürülmesi olayının da 'vuzuha kavuşacağını' anlatıyor.

Haber 7