KONYA'da Bizans İmparatoru Konstantin'in annesi Helena tarafından Sille Mahallesi'ne yaptırılan Aya Eleni Kilisesi, AK Partili Selçuklu Belediyesi tarafından restore edilecek. Konya Valiliği'nin de kaynak aktaracağı restorasyon çalışmaları için 750 bin lira harcanacak.

Selçuklu Belediyesi yetkilileri, restorasyon işlerinin başlaması ile birlikte çalışmaların bir yıl gibi kısa bir sürede tamamlanacağını söyledi. Yetkililer, "Sille, medeniyete beşiklik etmiş bir yerleşim merkezidir. Tarihimizden günümüze intikal eden bu eserleri koruyacak ve sonraki kuşaklara taşımaya çalışacağız. Sille'nin tarihi mekanlarının gün yüzüne çıkması, turizme kazandırılması ve Sille'nin yeniden canlılık kazanması için büyük çaba harcıyoruz" dedi.

Hristiyanlar için kutsal sayılan ve dünyanın ilk taş kilisesi olan Aya Eleni Kilisesi'nin içinde bulunan ikonlar kimliği henüz belirlenemeyen kişi ve ya kişiler tarafından geçen haziran ayında çalışmıştı. Kilisenin penceresinin demirlerini kesen şüpheliler, tavanda bulunan İncil'i yazan Matta, Markos, Luka ve Yuhanna'yı tasvir ettiği belirtilen ceylan derisine işlenmiş resimleri alarak izlerini kaybettirmişti. / DHA