Yerel seçimlerin yaklaşmasıyla birlikte belediyeler harekete geçti. KİK ise birçok ihaleyi iptal ettirmek için İçişleri Bakanlığı"na başvurdu

Yerel seçimlerin yaklaşması, belediye ihalelerini de hızlandırdı. Son dönemde belediyeler yılın sonuna gelinmesine karşın tanıtım filmi çekmekten yol yapımına, sağlık ocağı yapmaktan garson ve bulaşıkçı alımına kadar birçok alanda ihaleye çıkarken Kamu İhale Kurumu"nun gündemindeki belediye ihaleleri de dikkat çekmeye başladı. Kamu İhale Kurumu, sadece son 1 ayda 2 belediye ihalesi için mevzuata aykırı ihale işlemlerinin değerlendirilmesi için İçişleri Bakanlığı"na başvurma kararı aldı. Kamu İhale Kurumu"nun verilerine göre belediyeler son dönemde hemen her konuda birbiri ardına ihaleler düzenliyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi"nin “spor ve oyun aletleri alımı”, Söke Belediyesi"nin “kum temel malzeme asfalt, mıcır alımı ve nakil işi”, Üsküdar Belediyesi"nin “tanıtım filmi model çalışması”, İskenderun Belediyesi"nin “garson ve bulaşıkçı personeli hizmet alımı”, Bergama Belediyesi"nin “yol, üst ve altyapı ile binaların kanalizasyon bakım onarım çalışması” 2 aylık dönemdeki ihalelerden sadece bir bölümünü oluşturuyor.

KİK"e şikâyetler arttı
Yerel yönetimlerin kesenin ağzını açmasıyla birlikte, belediye ihaleleriyle ilgili yasalara aykırılık iddiaları da artmaya başladı ve birçok belediye ihalesi mevzuata aykırılık iddiasıyla Kamu İhale Kurumu"nun gündemine taşındı. Çorum Belediye Başkanlığı"nın kış başlarken yaptığı “sinek ilacı alımı ihalesi”, Zeytinburnu Belediyesi"nin “çöp toplama ve sokakların temizlenmesi ihalesi”, Mamak Belediyesi"nin “spor okulu ve çevre düzenleme ihalesi”, mevzuata aykırılıkları nedeniyle son dönemde iptal edilen yerel yönetim ihaleleri arasında yer aldı. KİK, kasımda da 2 ihale için İçişleri Bakanlığı"na gitme kararı aldı. Yerel seçim nedeniyle belediye ihalelerindeki artışın ilk ipucu 9 aylık ihale istatistiklerinde de yer aldı. 9 aylık dönemde belediyeler 9914 ihale ilanıyla bu konuda tüm kamu kurumlarını geride bıraktı.