Aydın Belediye Meclisi il merkezinde kurulması planlanan güvenlik kamerası sisteminin görüşmek üzere olağanüstü olarak toplandı. Belediye Başkan Vekili Halis Günday başkanlığında Aydın Belediyesi Meclis Salonu"nda gerçekleşen toplantıda 2 gündem maddesi görüşüldü. İhale süreci devam MOBESE sistemi konusunda devam eden çalışmaları değerlendiren, belediye meclis üyeleri çalışmaların tamamlanmasının ardından sistemin Aydın İl Emniyet Müdürlüğü"ne devir edilmesini kararlaştırdı.
İl merkezinin güvenliğinin sağlanması amacıyla kurulması planlanan MOBESE sistemi hakkında bilgiler veren Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Gür, Aydın kent merkezinde kurulacak güvenlik siteminin ilk etapta 33 kameradan oluşacağını söyledi. Daha önceden bu konunun belediye meclisinde görüşüldüğünü hatırlatan Gür, Aydın Belediyesi olarak proje 500 bin YTL katkı sağlamayı kararlaştırmış olduklarından söz etti. Bu nedenle en büyük katılımcı kuruluş olması bakımından ihale sürecini Aydın Belediyesi"nin yürüttüğünü belirten Gür, “Aydın"da MOBESE sistemi kurulması için İl Özel İdaresi 150 bin YTL destek vereceğini açıklamıştı. İlimizde faaliyette olan meslek odaları ve sivil toplum örgütleri de destek verecek. İhaleye sürecinde 5 değişik firma teklif vererek, ihaleye katıldı. Bu firmaların içerisinde bulunan Türk Telekom 269 bin YTL"lik teklifi ile en düşük teklifi veren firma konumunda bulunuyor. Diğer teklifler 900 bin YTL"ye kadar çıkıyor. İlk çalışmalara başladığımızda projenin maliyetinin 1 milyon 200 bin YTl civarında olacağı hesaplanmıştı. Şuan gelen teklifler bu rakamında altında. Firmalardan gelen teklifler İhale Komisyonu tarafından inceleniyor. İhale sürecinin tamamlanmasının ardından, biz satın alım şeklinde gerekli malzemelerin alınmasını ve sistemin kurulmasını sağlayacağız. Türkiye"de bugüne kadar kurulan tüm MOBESE sistemleri daha sonra emniyet yetkililerine devir ediliyor. Çünkü bu sistemin izlenmesi, görüntüleri kaydedilmesi ve denetlenmesi Emniyet Genel Müdürlüğü"nün görevleri arasında yer alıyor. Bizde 5393 Belediyeler Kanunu"nun 75"inci maddesi gereğince güvenlik sisteminin kurulmasının ardından İl Emniyet Müdürlüğü"ne devredilmesi noktasında bir karar almamız gerekiyor” dedi.
Aydın"da MOBESE kurulumu konusunun yaklaşık 1,5 yıldan beri görüşüldüğüne değinen Gür, “Bu konuda biz birçok ilin çok gerisinde kaldık. Şimdi 24"- 360 derece dönebilen ve 9"u da sabit olmak üzere toplam 33 kameradan oluşan bir güvenlik sitemine sahip olacağız. Kentin giriş çıkış ve stratejik noktalarına kurulacak olan sistemler sayesinde, il merkezinde asayiş olaylarının önlenmesi konusunda ciddi bir adın atılmış olacağını düşünüyorum. Sanıyorum ki son tekliflerden sonra Türkiye"de en ucuz MOBESE sistemini kuran il biz olacağız” diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından Aydın merkezde kurulacak olan MOBESE sistemindeki çalışmaların ardından; sistemin olduğu gibi Aydın İl Emniyet Müdürlüğü"ne devir edilmesine oy birliği ile karar verildi