Belçika’nın başkenti Brüksel’de, Şii camisini basan Fas asıllı Sünni bir şahıs, camiyi kundaklayarak imamın ölmesine sebep oldu. Görgü şahitlerine göre, saldırgan Suriye’deki rejimin Sünni vatandaşları katletmesini protesto etmek için camiyi ateşe verdi. 

Brüksel’de Faslıların yoğun olarak yaşadığı Anderlecht semtinde bulunan ve Şiilerin en büyük camilerinden olan Rida Camii, dün akşam saatlerinde kundaklandı. 10 kadar cami cemaatinin bulunduğu sırada gerçekleşen saldırıda, içeri giren Fas asıllı bir genç sloganlar atarak camiye benzin döktü ve ateşe verdi. Görgü şahitlerin ifadesine göre, saldırgan Suriye’de akan kanı protesto etmek için bu eylemi yaptı. Alevleri söndürmek isteyen 46 yaşındaki cami imamı dumandan zehirlenerek hayatını kaybetti, bir kişi de yaralandı. Camide bulunanların saldırganı etkisiz hale getirdiği ve polise teslim ettiği belirtildi. Olay yerine gelen itfaiye ekipleri kısa sürede yangına müdahale ederek alevlerin büyümesini önledi.

Brüksel’de hareketli saatlerin yaşanmasına yol açan olayın ardından polis geniş çaplı güvenlik önlemleri aldı. Caminin önüne gelen İçişleri Bakanı Joelle Milquet, ‘‘Saldırı karşısında şok oldum. Şiddetle kınıyorum” dedi. Soruşturmanın bütün boyutlarıyla yürütüleceğini aktaran Milquet, olayın detaylarıyla ilgili soruları ise cevapsız bıraktı. Anderlecht Belediye Başkanı Vincent Van Goidsenhoven da olay yerinde incelemeler yaptı. Belediye Başkanı, saldırıyı kınayan beyanlarda bulundu.

Bu arada, olay yerinde toplanan Faslı kalabalığın arasında Iraklı bir mültecinin saldırıyı kınayan sloganlar atması kısa süreli gerginliğe sebep oldu. Bağırarak sloganlar atan adamı cami yetkilileri güçlükle sakinleştirdi. Protestocunun ağabeyinin, Irak’ta bir Şii camisine yapılan bombalı saldırıda öldürüldüğü öğrenildi. ‘‘Bizi burada da mı buldunuz? Nasıl bir zihniyettir bu!’’ diye bağıran adama çevredeki Şii vatandaşlar da sloganlarla eşlik etti.