Tekonolojinin gelişimi ile birlikte artan elektronik cihaz kullanımları ve uzun süre masa bası çalışma ile hareketsiz yaşam bel ve boyun fıtıklarına zemin oluşturuyor. 

Bel fıtığı tedavisinde iki seçenek olduğunu belirten Cerrahhpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Harun Özlü, bunlardan birinin mutlak yatak istirahati, ilaç tedavisi, fizik tedavi uygulamaları ve ağrı tedavisine yönelik girişimsel uygulamaları içeren tedaviler olduğunu söyledi. 

BEL FITIĞINDA AMELİYAT NE ZAMAN GEREKİR?

Diğer tedavi seçeneğinin ise cerrahi operasyon olduğunu aktaran Özlü, bunun son seçenek olması gerektiğini vurguladı, “Cerrahide ana unsurlar; hastanın sosyal ve iş yaşamını ileri derece etkileyen, istirahat ve ilaç tedavisine yanıt vermeyen ağrı, idrar ve gaita kontrolündeki sorunlar, bacakta ve/veya ayakta kuvvet kaybıdır” dedi. 

Cerrahi tedavinin amacını; “Ağrıya ve bacakta güçsüzlüğe neden olan fıtıklaşmış diskin sinire olan basısının ortadan kaldırılması” şeklinde özetleyen Özlü, bel fıtığı ameliyatında çeşitli tekniklerin kullanıldığını ve hastaya en uygun yöntemin seçilmesiyle ameliyat başarısının arttığını söyledi.

BOYUN FITIĞINDA DA AYNI TEDAVİ YÖNTEMİ UYGULANIYOR


Bel fıtığında olduğu gibi boyun fıtığına bağlı ağrıda da cerrahinin her zaman ilk seçenek olmadığını vurgulayan Dr. Özlü, “Boyun fıtığında da çoğunlukla kısa süreli dinlenme periyodu ile ağrı kesici tedavi verilerek, bazen boyunluk kullanılarak boyun hareketlerinin sınırlanması ağrının azalmasına katkıda bulunur. Nonsteroid antienflamatuar ilaçlar ağrının ve sinir kökünde ödem söz konusu ise bunun azalmasına, kas gevşeticiler ise boyun kaslarının spazmının çözülmesini sağlar” diye konuştu.

DOĞRU HASTAYA, DOĞRU TEDAVİ 

Kuvvet kaybı ve ciddi omurilik basısına bağlı bulguları olmayan hastaların, fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı veya algoloji (ağrı bilimi) uzmanıyla konsulte etmenin öncelikli seçenek olduğunu belirten Özlü, şöyle konuştu: 

“Kollarda kuvvet kaybı ve ciddi omurilik basısı olan hastalarda ise genellikle cerrahi önerilmektedir. Bunun yanında kuvvet kaybı olmadığı halde diğer yöntemlerle ağrı kontrolü sağlanamayan hastalarda da cerrahi uygulamalar seçenek olur. Hem bel hem de boyun fıtığında doğru hastaya, doğru tedavi yaklaşımını uygulamak hasta ve hekim için yüz güldürücü sonuçların elde edilmesinde çok önemlidir.”