Eğitim Bir-Sen Aydın Şube Başkanı Mehmet Şirinkaya; Türkiye eğitim sistemindeki merkez teşkilatının yeniden yapılandırılması gerektiğini belirtti.
2008-2009 eğitim-öğretim yılının başlayacak olması nedeniyle bir açıklama yapan Eğitim Bir-Sen Şube Başkanı Şirinkaya, eğitim sistemi merkez teşkilatının 16 ana hizmet birimi ve 14 yardımcı hizmet biriminden oluşmakta olduğunu söyledi. Eğitim sistemi merkez teşkilatının yeniden yapılandırılması gerektiğini belirten Şirinkaya, “Kararlar merkezden alınarak taşra teşkilatında uygulanmaktadır. Dolayısıyla hızlı karar alma süreci işlememektedir. Sorunların tespiti de çözümü de yavaş olmaktadır. Bu nedenle merkez teşkilatı yeniden yapılandırılmalı, birçok genel müdürlük ve birimler birleştirilerek küçültülmelidir. Bir kısım yetkiler de taşraya devredilmelidir. Özellikle Bakanlığın beyni olan Talim ve Terbiye Kurulu yeniden yapılandırılmalıdır. Okulların altyapı sorunu ve derslik eksikliği giderilmeli, daha fazla okul ve derslik yapılmalıdır” dedi.
Eğitim çalışanlarını yeni dönemde bir yığın sorun beklediğini iddia eden Mehmet Şirinkaya, “Geçmişte olduğu gibi bu dönemde de eğitimi ve çalışanlarını birçok sorun bekliyor. Verilecek eğitimin niteliği açısından eğitime ayrılacak kaynak sıkıntısı, derslik yetersizliği, bölgelerarası öğretmen açığındaki farklar, okulların ödenek ve hizmetli ihtiyacı, kalite seviyesinin yükseltilememesi, eğitimin ezberci ve sınavda soru çözmeye endeksli halde olması; eğitimi verecek öğretmen açısından, öğretmenlerin özlük hakları, sözleşmeli öğretmenlik gibi birçok sorun önümüzde duruyor. Kısacası ilköğretimin, ortaöğretimin ve yükseköğretimin birbirinden etkilenen pek çok sorunu mevcuttur” diye konuştu.
Uzman Öğretmen sınavının 2005"te bir defa yapıldı ancak devamı getirilmediğine işaret eden Şirinkaya, şunları söyledi: “Başöğretmen sınavı ise hala yapılamadı. Bu konuda meydana gelen mağduriyetler giderilmeli, konu ile ilgili mevcut yasal düzenleme dikkate alınarak yeni sınav açılmalıdır”
KATSAYI ADALETSİZLİĞİNE SON VERİLMELİ
ÖSS"de kat sayı düzenlemesi yapılamadığı için binlerce öğrencinin mağdur olduğunu savunan Eğitim Bir-Sen Şube Başkanı Şirinkaya, “Binlerce öğrenciyi mağdur eden haksız, adaletsiz katsayı uygulaması hala çözüme kavuşturulamadı. ÖSS"de meslek liselilerin aleyhine uygulanan katsayı engeli nedeniyle söz konusu okulların öğrenci sayısı giderek düşerken, düz liselerin kapasitesi ise sağlıksız şekilde artıyor. Bu engel kaldırılmalıdır. Katsayı engelinin aksine, meslek liselerinin teşviki için ilave puanlar verilmelidir” şeklinde konuştu.