Yeni yılda uğur getirdiği düşüncesiyle rağbet gören ve satışları artırması beklenen kırmızı iç çamaşırlarının da, düşük satış rakamları nedeniyle iç giyim sektöründe beklentileri karşılamadığı bildirildi.

Adana Giyim Markaları Derneği (AGİMAD) Başkanı Hasan Ayyıldız, yaptığı açıklamada, global ekonomik krizle zor günler geçiren iç giyim sektörünün, 2009'un son günlerini yükselişle kapatmak istediğini, ancak bu beklentinin gerçekleşmediğini kaydetti.

Üretim tesisleri Adana ve Tarsus bölgesinde yoğunlaşan iç giyim sektörünün, umudunu yeni yıldaki kırmızı iç çamaşırı satışlarına bağladığını anımsatan Ayyıldız, ''Fiyatlar enflasyona rağmen 2-3 yıl öncesinin dahi aşağısındaydı. Ancak, önceki yıllarda yaşanan hareketlilik bu yıl yaşanmadı. Talep yaklaşık yüzde 50 oranında düşüktü'' dedi.

''FANTEZİ ÜRÜNLERDE BEKLENEN SATIŞ YAKALANAMADI''

Ekonomik krizle alım gücü düşen vatandaşın, ucuz ürünlere yöneldiğini vurgulayan Ayyıldız, ''Biz MOL Mağazalarında ucuz ürünler sattık ve 15 firmaya ürün verdik. Bu ürünlere talep vardı. Ancak, fantezi ürünlerde beklenen satış yakalanamadı. Ucuz ürünlerdeki kar oranları da yıl boyunca zarar eden ve küçülen sektör için yeterli olmadı'' diye konuştu.

İhracatta da durumun farksız olmadığını vurgulayan Ayyıldız, şöyle devam etti:

''Avrupa da krizle boğuşuyor ve tüketicilerin alım gücü düştü. İhracattaki gerilemeyle bu durum zaten kendini beli etmişti. Yılbaşı alışverişinde de aynı tablo devam etti ve talep az oldu.

Yaşanan durumda, Çin'in sektöre girmesinin payı var. Çin özellikle fantezi ürün grubuyla sektöre girdi. Türkiye, Çin ile pamuklu ürün grubunda halen rekabet edebiliyor, ancak, polyester ve diğer gruplarda rekabet gücümüz düşük.''

Ayyıldız, 2010'dan ise umutlu olduklarını ifade ederek, ''yılbaşı sonrası alımlarda kıpırdanma var. 2010 için dileğimiz, sektörün yaşadığı düşüşten çıkması ve yeniden yükselişe geçmesi'' dedi./HT