Tüm dünyada 1.2 milyar bilgisayar kullanıcısının yanı sıra Türkiye"de de 32 milyon internet kullanıcısının merakla beklediği Microsoft"un yeni web tarayıcısı Internet Explorer 9"un Beta versiyonu 15 Eylül"de dünyayla eş zamanlı olarak Türkiye"de de uygulamaya başlandı.

Microsoft, Türkçe dahil 33 farklı dil seçeneği ile kullanıcılarla buluşan Internet Explorer 9"un, bugüne kadar tasarlanmış en hızlı, en yalın ve en güvenilir tarayıcı olma özelliğine sahip bir uygulama olduğunu açıkladı. İnternette ve web uygulamalarında yeni bir çığır açacağı belirtilen Internet Explorer 9"un, bir önceki versiyonu olan Internet Explorer 8"e kıyasla 10 kata varan bir performans ve hız artışı sağlayacağı belirtiliyor. Internet Explorer 9"un yaratıcıları, web tarama sistemince uygulamaları daha yalın hale getirerek, araç çubuklarını azaltarak, web sitelerini ön plana çıkarmayı ve ara yüzlere çok daha hızlı ulaşmayı sağlamayı amaçlayan çok önemli değişiklikler yaptılar.

“WEB DÜNYASINA OLAĞANÜSTÜ BİR ZENGİNLİK GELECEK İNTERNET DAHA DA RENKLENECEK”

Microsoft Türkiye Windows İş Grubu Yöneticisi ve Internet Explorer 9 uygulamalarından sorumlu Suavi Alper Mestçi, Internet Explorer 9"un alternatif ve rakip web tarayıcılarına kıyasla da önemli bir ilerleme sağladığına dikkat çekerek, “Internet Explorer 9 üç boyutlu zengin grafikler içeren web sitelerinde bin kata varan performans ve hız farkı yaratacak. Bu sayede internetin sonsuz ve sınırsız dünyası içinde eskiden mümkün olamayan zengin, kolay kullanımlı, görsel olarak mükemmel tasarımlı web siteleri yapmak çok kolaylaşacak. İnternet kullanıcıları hayatın her alanında web dünyasındaki bu yeni tarayıcı ile zengin web dünyasının olanaklarından daha yüksek bir oranda faydalanabilecekler. Internet Explorer 9 yüksek güvenilirlikli yapısıyla e-ticarette de yeni ufuklar açacak” dedi.
Microsoft Türkiye, ürünün dünya lansmanı ile eş zamanlı olarak Çeşme Solto Otel"de düzenlediği bir basın toplantısı ile IE9 Beta versiyonunu kamuoyuna tanıttı. Microsoft Türkiye Genel Müdürü Tamer Özmen"in açılış konuşmasını yaptığı toplantıda, Microsoft Türkiye Windows İş Grubu Yöneticisi Alper Mestçi ve Yazılım Geliştirme Platformları Yöneticisi Selçuk Uzun, Internet Explorer 9"un hayatı kolaylaştıran ve renklendiren özelliklerini basın mensupları ile paylaştılar.

“SADELİK VE GÜVENLİK ÖN PLANA ÇIKTI”

Etkinliğinin açılışında bir konuşma yapan Microsoft Türkiye Genel Müdürü Tamer Özmen, Microsoft"un Windows ile kişisel bilişimi geniş kitlelere ulaştırdığına dikkat çekerek şöyle dedi:
“Tüm dünyadaki 1.2 milyarı aşan bilgisayar kullanıcısı güne Windows"un “Hoş geldiniz” mesajıyla başlıyor ve her 100 kişiden 59"u Internet Explorer kullanıyor. Türkiye"de ise, 32 milyon kişi Internet"e dokunuyor. Bu 32 milyon kullanıcı, bir başka ifadeyle, "32 milyon farklı istek, beğeni ve ihtiyaç" demektir. Microsoft olarak Internet Explorer"ın ilk versiyonundan bugüne kesintisiz olarak gelişim, beğeni ve bireysel ihtiyaçları karşılama konusunda öncü adımlar attık ve lider olduk. Bugün Internet Explorer 9 ile bu alandaki yaklaşımımızı bir üst seviyeye taşıyoruz. İnternet"te hızı, sadeliği ve güvenliği en üst seviyeye çıkartıyoruz.”

“YENİ ÜRÜNLERİN KAPISINI AÇIYORUZ”

Tamer Özmen, kendisinin de Internet Explorer 9"u son 24 saat içinde kullanmaya başladığını belirterek “Bir internet kullanıcısı olarak gerçekten büyük gurur duydum. Yeniliğe çok açık bir toplum olarak Türkiye"de de internet kullanıcılarının Internet Explorer 9"a büyük ilgi göstereceklerine inanıyorum. Internet Explorer 9 ile web dünyası çok daha zevkli ve keyifli hale gelecek, fonksiyonlar daha da artacak. Microsoft"un her yeni uygulaması internet ve bilişim dünyasında yeni ürünlerin de kapısını açıyor. Internet Explorer 9 da yeni web deneyiminde çok önemli bir adım olacak” diye konuştu. Tamer Özmen, Microsoft"un ücretsiz olarak sunduğu çok önemli ürünler yarattığını ve bunların başında da hotmail ürününün geldiğini hatırlatarak, “Herkes ücretsiz sunulan biz bu ürünlere neden bu kadar yatırım yapıyoruz diye merak edebilir. Bize doğrudan bir finansal dönüşü olmasa da bilişim dünyasına çok önemli katkılar yarattığını biliyoruz. Bugün 20 milyona yakın kullanıcısıyla hotmail internet dünyasının en önemli ürünlerinden bir haline geldi. B ürünler aynı zamanda bizim için çok zengin bir laboratuvar işlevi görüyor. Yakınsamanın giderek önem kazandığı bugünün ve geleceğin bilişim dünyasında Internet Explorer 9 da yeni ufuklar açacak “ diye konuştu.

“ŞU AN KAPASİTENİN YÜZDE 10" U KULLANILABİLİYOR”

Microsoft Türkiye Windows İş Grubu Yöneticisi Suavi Alper Mestçi, Internet Explorer 9 ile bilgisayarın toplam kapasitesinden yararlanma şansının büyük oranda artacağını belirterek, “Mevcut uygulamalar ile bilgisayarlarımızın ancak yüzde 10 kapasitesini kullanabiliyoruz. Normalde bilgisayar kullanıcılarının vakitlerinin yüzde 60"ı internette geçiyor. Dolayısıyla Internet Explorer ile bilgisayarlarımızın kapasitesi kat be kat artacak. Şu anda dünyada Explorer"in payı yüzde 70 düzeyinde. Internet Explorer 8 ise yüzde 30"luk bir paya sahip. Geleceğin HTML 5 çağı olacağı düşünülürse Internet Explorer 9 web dünyasına sunduğu yüksek performans ve yaratıcı uygulamalarıyla tüm dünyada çok hızlı bir yaygınlık kazanacak. Türkiye"de Internet Explorer"in payı ise yüzde 40 ile dünya ortalamasına göre biraz daha yüksek düzeyde. Internet Explorer 9 ile pazar payımızın daha hızlı artacağına inanıyoruz. Daha ilk günde iken çok sayıda internet kullanıcısının Internet Explorer 9"u indirmeye başladığını mutlulukla izliyoruz” dedi.
Microsoft Türkiye Yazılım Geliştirme Platformları Yöneticisi Selçuk Uzun, Internet Explorer 9"un, aynı zamanda Grafik İşlem Birimi"ni kullanarak grafik işlemlerinin çoğunu CPU yerine GPU ile yapmak suretiyle tamamen donanım ile hızlandırılan ilk web tarayıcısı olma özelliğine sahip olduğunu söyledi. Selçuk Uzun"un verdiği bilgiye göre, Internet Explorer 9 ziyaret edilen siteleri daha canlı kılmak üzere görüntüleme alanı genişletilmiş uygulamalara önem veriyor. Tarayıcı penceresinde daha az uygulama bulunuyor. Buna karşılık kullanıcılar en sık kullandıkları uygulamaları araç çubuğundan kolayca seçebiliyor.

DÜNYA LANSMANI SAN FRANSİSCO"DA YAPILDI

San Francisco"da gerçekleşen dünya lansmanında Internet Explorer 9 Beta, duyuruldu. Toplamda 800 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile Internet"in üçte ikisine hakim olan 70 Microsoft işortağının da bu etkinliğe katıldığı bildirildi. Microsoft işortakları arasında Facebook, Myspace, Twitter ve Linkedin gibi dünyanın en yaygın sosyal ağlar, Amazon ve eBay gibi alışveriş portalları, Wall Street Journal CNN, USA Today, Bing, Orbitz, Flixster, Daily Motion, Photobucket gibi kendi alanında önde gelen siteler, Red Bull, Quicksilver gibi dünya markaları yer alıyor. Etkinlikte ayrıca web tasarımcıları ve geliştiricilerinin yeni, daha güzel bir Internet oluşturmak üzere yaptıkları çalışmalar da kamuoyuna tanıtıldı.

EXPLORER 9"UN YENİ ÖZELLİKLERİ

-Pinlenebilen Web Siteleri (Pinned sites): Bu özellik sayesinde kullanıcılar favori sitelerine Windows 7 görev çubuğundan (taskbar) doğrudan ulaşabiliyor. “Pinned sites” özelliği kullanıcıların önem verdikleri içeriklere kolay ve hızlı bir şekilde erişmelerini sağlıyor.
-Jump List: Windows 7 görev çubuğuna pinlenmiş olan web siteleri birer Windows uygulaması gibi davranmaktalar. Windows programlarının sahip olduğu Jump List özelliği sayesinde web sitelerinin sunduğu servislere tek adımda erişmek mümkün olacak.
-Geliştirilmiş Sekmeler: Internet Explorer 9"un “Yeni Sekme” sayfasına yapılan yenilikler bir sayfanın kenara ayrılmasını sağlayarak Internet alışverişi sırasında karşılaştırma yapılmasını veya haberler okunurken video izlenmesini mümkün kılıyor.
-Yükleme Yöneticisi: Internet Explorer 9, Yükleme Yöneticisi (Download Manager) özelliği sayesinde Internet"ten indirilen içerikler için en üst seviyede güvenlik sunuyor. Güvenilirlik Özellikleri (Reliability Features) ise otomatik arıza durumunda bilgilerin kaybolmasını engelliyor, web sitesi düzgün çalışmıyor olsa dahi taramaya devam edilebiliyor.
-Performans Eklentisi Danışmanı (Add-on Performance Advisor) özelliği, eklentilerin tarama sırasında sistemi yavaşlatması durumunda kullanıcıyı uyararak gereksiz eklentilerin devre dışı kalması konusunda alternatif sunuyor.

Milliyet