Bugün Obama ve Medvedev Prag"da bir araya gelerek nükleer silahların kısıtlanması için imza atacak. Kırgızistan"da hafta başından beri yaşanan ve dün zirveye çıkan kanlı protestolarda muhalefet yönetimi ele geçirdi. ABD"ye gitmekte olan bir uçakta bomba krizine neden olan Katarlı diplomat tutuklandı. Ekonomi basınının gündeminde ise ABD Hazine Bakanı"nın Çin"e sürpriz ziyareti var. İşte dünya basınından manşetler:


REUTERS: Nükleerde beklenen gün bugün

ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev bugün Prag"da bir araya gelerek nükleer silahların azaltılması ve yayılmasının önlenmesiyle ilgili yeni anlaşmayı imzalayacaklar.

Obama bu anlaşmanın iki eski Soğuk Savaş düşmanının nükleer silahlarında kesintiye gitmesini ve dünyayı atom bombalarının olmadığı bir yer haline getirmesini sağlayacağını umuyor. Anlaşma Obama"nın yeni nükleer stratejisini açıklamasından hemen iki gün sonra imzalancak. Önümüzdeki hafta ise Washington"da 47 ülkenin katılımıyla bir nükleer zirve yapılacak.

Prag"da yapılacak toplantının sembolik de bir önemi var. ABD Başkanı bir yıl önce yine bu şehirde “nükleer silahların olmadığı barış ve güvenlik dolu bir dünya” sözü vermişti.

İki liderin imzalardan önce yapacakları görüşmede İran yaptırımları konusunu tartışmaları da bekleniyor.

BBC: Kırgızistan"da muhalefet yönetimi ele geçirdi

Kırgızistan"ta dün onlarca kişinin hayatına mal olan kanlı çatışmaların ardından muhalefet “halk hükümeti” kurduğunu açıkladı. Muhaliflerin lideri ve eski dışişleri bakanı Roza Otunbayeva, BBC"ye yaptığı açıklamada yeni savunma ve içişleri bakanlarının da atandığını söyledi.

Otunbayeva, geçici hükümetin altı ay boyunca görevde kalacağını ve yeni bir anayasa hazırlayacağını söyledi. Kırgızistan"da hem ABD"nin Afganistan operasyonundaki en kilit üslerinden biri hem de Rusya"nın bir üssü bulunuyor. Otunbayeva, üslerin ülkede kalmaya devam edebileceğini ifade etti.

Devlet Başkanı Bakiyev"in nerede olduğu henüz belirsizliğini koruyor ancak kaynaklar kendisinin Başkent Bişkek"ten kaçtığı görüşünde. Hayat pahalılığı, yolsuzluk ve muhalefet liderlerinin tutuklanmasına karşı protestolar üç şehirde başlamıştı.

CNN: ABD"de “ayakkabı bombası” korkusu

Katarlı bir diplomat Çarşamba gecesi United Airlines"ın Denver, Colorado yönündeki uçağında çıkan bir kargaşa sonrası gözaltına alındı. Olayla ilgili gelen ilk bilgilerde söz konusu kişinin ayakkabısını ateşe vermek istediği ifade edilirken, sonradan olayın bir yanlış anlaşılma olduğu ve diplomatın amacının aslında uçakta sigara içmek olduğu belirtildi.

Bir ABD yetkilisi olay sırasında yolcunun uçağın lavabosunda olduğunu ve muhtemelen sigara içtiğini söyledi. Yetkili ayrıca yolcunun uçaktaki sorgusu sırasında bir “ayakkabı bombası”yla ilgili talihsiz bir yorum yapmış olabileceğini dile getirdi.

George W. Bush döneminin ulusal güvenlik yetkililerinden Fran Townsend, kişinin Katarlı bir diplomat olduğunu ve kaynakların kendisine bu durumun bir yanlış anlaşılmadan ibaret olduğunu bildirdiğini söyledi. Townsend ayakkabının incelendiğini ancak patlayıcı maddeye rastlanmadığını söyledi.

YNET NEWS: “Ortadoğu planının dayatılması söz konusu değil”

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Crowley, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Washington Post"ta David Ignatius"un imzasıyla yayımlanan, Başkan Obama"nın sonbaharda Ortadoğu"da bir barış planı uygulamaya başlayacağı yönündeki haberiyle ilgili doğrudan yorum yapmayı reddetti.

Crowley, Washington"ın bu noktada taraflar üzerine doğrudan bir plan dayatmaya niyetli olmadığını söyledi.

Beyaz Saray yetkilileri Washington Post"un haberinin İsrail ve Filistinliler arasındaki yakınlaşma görüşmelerine ve doğrudan müzakerelere zarar vereceğine inanıyor. Haberde ABD"nin planının Bill Clinton döneminde belirlenen çerçeve etrafında gelişeceği ve Obama"nın eski ulusal güvenlik danışmanlarının desteğini aldığı ifade ediliyordu.

THE TIMES: Seçmenler Cameron"dan şüpheli

İngiltere"de Muhafazakar Parti"nin başkanı David Cameron, önümüzdeki dört hafta içinde İşçi Partisi"yle arasındaki yedi puanlık farkı Avam Kamarası"nda çoğunluğa dönüştürmek için harcayacak.

The Times"ın yaptırdığı bir anket Cameron"ın seçmenleri ikna etmeyi hala başaramadığını gösteriyor. Halkın büyük bir çoğunluğu Muhafazakarların net galibiyetini değil, hiçbir partinin çoğunluğunun sağlanamadığı bir meclis oluşacağını tahmin ediyor. Ankete katılanların yüzde 39"u Muhafazakarlar, yüzde 32"si İşçi Partisi, yüzde 21"i ise Liberal Demokratlar diyor.

Eğer sandıktan da sonuçlar bu doğrultuda çıkarsa Muhafazakarlar meclis çoğunluğunun 25 sandalye altında kalacak, ancak İşçi Partisi"ne göre 30 sandalye daha fazla almış olacak.

THE WASHINGTON POST: Obama silahları azaltmayı Pentagon ise değiştirmeyi planlıyor

Beyaz Saray ABD"nin nükleer silahlarının azaltılması çabalarını sürdürürken, Pentagon bu boşluğu doldurmak adına yeni bir silah geliştiriyor: Dünyanın her yerini bir saatten az süre içinde vurabilecek, konvansiyonel savaş başlıklarıyla yüklü füzeler.

ABD askeri yetkilileri Anında Küresel Darbe olarak bilinen kıtalararası füzelerin terörist örgütlere ve destekçilerine karşı mücadelede çok gerekli olduğunu söylüyor. Planlar doğrultusunda, konvansiyonel füzeler sayesinde Beyaz Saray"ın kriz anında nükleer felakete yol açmadan askeri müdahale seçeneğini değerlendirebilmesi öngörülüyor.

Pentagon"un yıllardır geliştirmekte olduğu Anında Küresel Darbe programı şimdiden Moskova"yı kaygılandırmaya başladı. Rus yetkililer bu silahların nükleer olmayan silah yarışı başlatacağını ve Obama"nın uzun vadeli nükleer silahsızlanma vizyonuna zarar vereceğini düşünüyor. Pentagon da kaygılı. Anında Küresel Darbe füzelerinin ateşlendiğinde Rusya ya da Çin tarafından nükleer füzelerle karıştırılması durumunda bir felaket yaşanması ihtimali üzerinde duruluyor.

BLOOMBERG: ABD"den Çin"e sürpriz barış ziyareti

Dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi Çin yuanın değerlenmesine izin vereceğinin işaretlerini ortaya koyarken, ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner sürpriz bir ziyaret için bu ülkeye gidiyor.

Hindistan"ın başkenti Mumbai"de bulunan ABD Hazine sözcüsü Andrew Williams, gazetecilere yaptığı açıklamada, Geithner"ın Çin"in Başbakan Yardımcısı Wang Qishan"la buluşmak üzere Pekin"e gittiğini söyledi. Yapılan açıklamada toplantının basına kapalı olacağı, Geithner"ın da yolu üzerinde Hong Kong"a uğrayarak bu ülke liderleriyle de görüşmeler yapacağı ifade edildi.

Çin yuanın değerli 6.8 dolar civarında tutuyor. Geithner, bu durumun haksız rekabet olduğunu düşünen ve Çin"i para birimini manipüle etmekle suçlaması için ABD Kongresi"nin içinden bazı isimlerin baskısı altında. Geithner"ın Pekin ziyareti, 15 Nisan"da açıklanması planlanan ABD"nin ticaret ortaklarının kur politikaları raporunun yine kendisi tarafından ertelenmesinden dört gün sonra geldi.

Hürriyet