Türk Arap Ülkeleri İşadamları Derneği (TURAB) Başkanı Doğan Narin, sivil toplum örgütü olarak, uygulamayı desteklediklerini kaydetti.

DIŞ AÇIK İÇİN ÖNEMLİ

İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin özellikle son 4 yılda önemli bir ivme yakaladığını belirten Narin, 2008 yılında Türkiye'nin Suriye'ye 1 milyar dolarlık ihracat, 640 milyon dolarlık ithalat gerçekleştirdiğini söyledi. Narin, '2008 yılında 1 milyar dolar olan ihracat, uygulamanın da etkisiyle 2010 yılında 2 milyar doları bulur' dedi. Narin, Türkiye'nin dış ticaret açığının kapatılması ve turizm noktasında Arap ülkelerinin önemli bir potansiyel olduğunu ifade etti.


Vizenin kaldırılması ile sınır ticareti patlayacak


Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Antakya Ticaret Borsacı Başkanı Mehmet Ali Kuseyri, vizenin kaldırılmasıyla sınır ticaretinde patlama olacağını, olumlu havanın ithalat ve ihracata yansıyacağını söyledi. Kuseyri,'Komşu ülkelerle sosyal, kültürel ve ekonomik anlamda ilişkileri geliştirmek gerekir. Hükümet bunu başarıyla sürdürüyor' dedi. Hatay'ın Orta Doğu'ya açılan stratejik kapı olduğunu, havaalanının hizmete girmesi, 5 yıldızlı otel sayısının artmasının kente katma değer kazandırdığını ifade eden Kuseyri, şöyle devam etti: 'Vizenin kalkması bizlere sürpriz gelmedi. Bunu bekliyorduk. Bayramda 39 bin Suriyeli akrabalarıyla hasret gidermek için Hatay'a gelecek. Vize sorununun giderilmesiyle bu sayının 100 bini bulacağını umuyorum.' Antakya Belediye Başkanvekili Aytaç Kınay da, Türkiye ile Suriye arasında vizenin kaldırılmasına geç kalındığını, bunun her iki ülkeye önemli katkısının olacağını söyledi.


Güney kapıları açılıyor


Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Başkanı Eyyüp Sabri Ertekin, uygulama ile Güney kapılarının açıldığını belirterek, Türkiye ile Suriye arasındaki vize uygulamasının karşılıklı olarak kaldırılması ve Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin kurulmasına karar verilmesiyle, iki ülke arasında ekonomik ilişkilerin hızla gelişeceğini ve ticari işbirliğinin artacağını söyledi. Ertekin, sınıra komşu illerden Suriye'ye, başta çimento ve dalgıç pompaları olmak üzere çeşitli ürünlerin ihraç edildiğini belirtti./yeni şafak