Ankara Kısa Filmciler Derneğince, bu yıl 5. düzenlenecek 2. El Kısa Film Festivali, 1-5 Mart tarihleri arasında Başkentlilerle buluşacak.

Türkiye'deki film festivallerinin kalitesinin artmasını ve sonrasında da kısa filmcilerin emeğinin karşılığını almasını isteyen festival yönetimi, 2011 yılından itibaren festivale gönderilen her kısa film için telif hakkı ödemeye hazırlanıyor.

Dünyada kendi alanında düzenlenen ilk ve tek festival olan 2. El Kısa Film Festivali, daha önceki film festivallerinde ön elemede elenmiş kısa film festivallerini ön şart aranmaksızın festivale gönderilmesi, filmlerin festival jürisince yorumlanması ve filmler arasından ''övgüye değer'' filmlerin seçilmesi yönünde gerçekleşiyor.

Ankara ANKAmall AVM'de bugün Ankaralılarla bir araya gelecek olan festival, sinema dünyasının sevilen isimlerini de ağırlayacak.

Festivalin açılış günü özel kokteyline, ''Bir Ankara Polisiyesi: Behzat Ç dizisinin yönetmeni Serdar Akar, oyuncular Erdal Beşikçioğlu, Harun karakterini canlandıran Fatih Artman, Akbaba karakterini ekrana taşıyan Berkan Şal ve Hayalet karakteriyle İnanç Konukçu katılacak. Törenin ardından dizinin müziklerini yapan Pilli Bebek grubu Eskiyeni Bar'da akustik bir performans sergileyecek. Dizi ekibi de konserde grubu yalnız bırakmayacak.

-4x4 FİLM ATÖLYESİ-

Uluslararası 2. El Kısa Film Festivali bu yıl da 4x4 Film Atölyesi adında bir etkinlik gerçekleştirecek. Festivalin düzenleyici ekibi tarafından tasarlanan etkinlik, festivalin dört yıllık tarihi boyunca, sık sık karşılaştığı sorunlar üzerine ortaya çıkmış. Atölye fikri, sadece ön elemede elenmiş filmlere değil, festival dışında kalan Türk izleyicisine de bir vefa borcu olarak hayata geçiyor.

Festivalin basında yer alan ''2'', toplumca da kabul gören ve olumluluk içeren 4x4 simgesi üzerine kurulmuş. Bu simge, 2'nin 2 ile çarpımı ve diğer bir açıklamayla festivalin onurlu 2'sinin kendisini kullanarak ortaya çıkardığı formül.

''Dört dörtlük'' deyiminin bilinçaltında oluşturduğu etkiyi de kullanmak suretiyle, dört dörtlük film izleyicisi yaratmak amaçlanıyor. Festival seyirciye olan 4 yıllık vefa borcunu, başındaki 2'yi kullanıp, kendisini de 2'ye katlayarak ödemek istiyor.

-ATÖLYE KONSEPTİ-

Atölyede tamamen teorik eğitim veriliyor, pratik uygulama yapılmıyor. Atölye yönetmen, senarist, oyuncu ya da teknik eleman-set çalışanı yetiştirme misyonuyla hareket ediyor.

Atölye çalışmasıyla katılımcılara izledikleri kısa ve uzun filmler hakkında, ''filmi temel düzeyde okuma, okuduğunu anlama ve okuduğunu anlatabilme becerisi'' kazandırmak hedefleniyor.

-DERS BAŞLIKLARI VE EĞİTMENLER-

''Bir Yönetmenin Gözünden Sinemaya Bakış'' adlı atölye çalışmasında sinema yönetmeni ve senarist Serdar Akar eğitmen olarak görev alıyor. Atölye çalışmasında, ''Yönetmen kimdir, ne yapar?, Her isteyen yönetmen olabilir mi?, Film analizi nasıl yapılır, bir filmin dili nasıl çözülür?, Yönetmenler setlerde ne gibi sorunlar yaşıyor?'' gibi sorulara cevap aranacak.

''Bir Senaristin Gözünden Sinemaya Bakış'' atölye çalışmasının eğitmenliğini de Kanada Film Merkezi, Toronto Film Festivali ve Kanada film sektöründe klip yönetmeni, kameraman, araştırmacı ve festival yöneticisi olarak çalışan Murat Akser üstleniyor. Atölyede, ''Senaryo Yazmaya Yapısal Yaklaşım: Senaryo fikrini bulma. Senarist bir senaryoyu oluştururken 'fikir' ne gibi aşamalardan geçer? Yazılan her öykü bir senaryo mudur? İyi bir senaryo nasıl ortaya çıkar?'' gibi konular ele alınacak.

''Bir Oyuncunun Gözünden Sinemaya Bakış'' atölyesinde ise İtalyan sinema dünyasında tanınan, yurt içinde ve dışında sinema ve dizi filmlerde rol alan başarılı sanatçı Serra Yılmaz eğitmenlik yapacak. Atölyede oyunculuğa dair birçok konu paylaşılacak.

Diğer atölye çalışmaları şöyle:

''Bir Yapımcının Gözünden Sinemaya Bakış, Bir Kurgucunun Gözünden Sinemaya Bakış, Bir Psikoloğun Gözünden Sinemaya Bakış, Bir Eleştirmen Gözünden Sinemaya Bakış, Bir Kameramanın Gözünden Sinemaya Bakış''

-FESTİVALE GÖNDERİLEN HER KISA FİLM İÇİN TELİF HAKKI-

Film festivallerinin kalitesinin artmasını ve sonrasında da kısa filmcilerin emeğinin karşılığını almasını isteyen festival yönetimi, bu yıldan itibaren festivale gönderilen her kısa film için telif hakkı ödemeye hazırlanıyor.

Festivale gönderilen her filmin teknik yeterlilik kriterine, yani dev ekranda gösterilebilirlik şartına uygun olması gerekiyor.

Festival her seans için izleyicilerden cüzi bir miktar bilet ücreti alacak. Seans içerisinde yer alan filmlerin toplamınca, seanstan elde edilen gelir, seans filmlerinin sayısına bölünecek. Örneğin, salonda 200 izleyici varsa, kişi başı 2 liradan seans geliri 400 lira olacak. Bu miktar, seans da yayınlanan film sayısına bölünecek ve her film yönetmenine bu miktar ödenecek. Yani 90 dakika, bir seans da 4 kısa film varsa, film başına 100 lira telif ödenecek. Bu ödeme yönetmenin festival başvurusu sırasında, festivale bildirdiği banka hesap numarasına ödenecek. Festival bu sistemden herhangi bir gelir elde etmeyecek. Satılan bilet tutarının tamamı kısa filmcilere ödenecek.